Älskade hatade Matchi-skalan

Du kommer till hallen och gör dig redo för en batalj. Efter 90 minuter har du fullständigt kört över motståndet – trots att de lovade att hålla nivå 6 på Matchi-skalan. Känner du igen dig?

Självuppskattning har blivit en riktigt het potatis i Padelsverige. Det klagas i Facebookgrupper, på fikaraster och till hallchefer. ”Hur kunde det paret anmäla sig i den här klassen?”. 

– Många tycker nog att de är bättre än vad de egentligen är. Så är det även utanför padel, att vi har svårt för att bedöma oss själva, säger Daniel Ekman, vd på Matchi och upphovsman till Matchi-skalan.

Har du något tips för att skatta sig själv mer sanningsenligt?

– Våga be om feedback skulle jag säga är en bra start. Fråga dina motståndare vilken nivå de tycker att du håller. Har du skattat dig fel inser du nog det ganska fort. Genom att skatta sig själv rätt så blir det dessutom roligare på banan!

Matchi-skalan blev snabbt en standard

Skalan, som sträcker sig från 1 (aldrig hållit i en racket) till 10 (bättre än Fernando Belasteguín i hans glansdagar), har blivit en standard i Sverige. Det är go-to-skalan vid självskattning till turneringar, serier och för de som letar motstånd på nätet.

– Vi började med skalan för tennis, där jag skrev ihop beskrivningar för varje nivå själv. Innan vi släppte den på webben kollade jag och min kollega i Facebookgrupper, med förbundet och halvofficiella ratingsystem utomlands. Min önskan är att den färdigutvecklade skalan så småningom ska innefatta alla världens spelare på något sätt. Det var tanken från början, säger Daniel.

Han grundade Matchi år 2012. Delvis på grund av frustration, men också med en önskan att göra racketsporten mer tillgänglig och enklare. Han hade själv svårt att hitta motstånd på rätt nivå, men också problem med att boka tider. 

– På den tiden fick man ringa till tennisklubbarna och fråga när det fanns lediga tider. Det blev flera samtal, till klubbarna och motståndarna, för att göra upp om en tid som både var ledig och passade oss, säger Daniel.

– En gång såg jag en post it-lapp där en kille sökte motstånd i Göteborg. Jag ringde, men han förstod ingenting. Det visade sig att han inte hade bott i staden på två år. 

Vill utveckla skalan ännu mer

Daniel förstod att det skulle ligga på honom att få bukt på problemet och Matchi grundades. Tidigt skapades den beryktade Matchi-skalan.

– Faktum är att den inte har lanserats på riktigt än. Tanken har hela tiden varit att vi ska utveckla den mer. Men den fick snabbt fäste i Padelsverige och har hamnat allt längre ned på vår prioriteringslista. Men så småningom kommer vi att ta tag i och förfina den säger, Daniel.


Uttalet: ”match-i” eller ”match-eye”?

– Haha, 10 000-kronors- frågan. Vi vet att det har blivit ett hett ämne, men det ska vara ett internationellt uttal, alltså ”match-eye”, säger Daniel.

Faktaruta

Vilken nivå håller du?

1 Ny på banan

Aldrig hållit i en padelracket.

 


 

2 Nybörjare

Håller på att lära dig grunderna i padel.

 


 

3 Nybörjare avancerad

Känner till ­grunderna men är obekväm med markslag och har ­problem med väggstuds.

 


 

4 Fritidsspelare

Spelat ett tag, känner till grunderna väl och kan öka tempo i spelet, men spelar inte konsekvent.

 


 

5 Genomsnittlig

Har spelat ett par år och, även om du inte har någon supertalang, får du bollen över nätet för det mesta och med rimlig kraft. Serven, att släppa bollen i bakglas och liknande kan ­fortfarande vara inkonsekvent.

 


 

6 Genomsnittlig avancerad

Som nivå 5 men med bättre smash och ­specialslag. Du är också mer konsekvent och har bättre kontroll på dina slag.

 


 

7 Erfaren

Kan försvara och vända ­spelet. Kan upprätthålla trycket på motståndaren med tunga volleys samt bygga upp och slå vinnare. Förutom matcher har du antagligen börjat med specifika padelövningar.

 


 

8 Skicklig

Du behärskar alla de tekniska och ­taktiska delarna av spelet. Kan läsa spelet och använda olika taktiska element beroende på motstånd. Du är förmodligen bland de bästa spelarna i din klubb och utövar padel regelbundet, troligtvis med tränare.

 


 

9 Expert

Du tillhör de absolut bästa och behärskar spelet på högsta nivå. Du spelar nationella tävlingar med bra ­resultat.

 


 

10 Proffs

Du är som ­Fernando Belasteguín, ­Paquito Navarro eller ­någon liknande i deras storhetstid, fast ännu bättre.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!