Anis Don Demina: ”Padel är ett sätt att försvinna från verkligheten”

Anis Don Demina har inte särskilt svårt att ­fylla sina dagar. Programlederi på tv, dubbad film, sociala medier, musik… Och nu även boklansering och standup-turné. Men det viktigaste av allt?

Att få tid till att briljera med sina lobbar.

– Jag spelar så fort jag får möjlighet. När man andas sitt jobb hela dagen är padel ett sätt att ­försvinna från verkligheten en stund, säger han.

De senaste åren har Anis Don Demina varit ett namn på mångas läppar. Efter genombrottet med sin Youtubekanal har han synts i Melodifestivalen, Idol, Let’s Dance, Musikhjälpen, släppt hitlåt på hitlåt och gjort röster i en rad animerade filmer. Bland annat. 

Dessutom har han hunnit med att hitta ett nytt intresse. På grund av – eller kanske tack vare – en skada. 

– Jag spelade väldigt mycket badminton och älskade det. Men så ramlade jag och skadade foten, vilket gjorde att jag inte vågade spela mer. Med alla start- och stoppsituationer är det så lätt att vricka fötterna. Samtidigt tjatade en kompis på mig att jag borde börja spela padel, och när jag var i Spanien en gång testade jag – och blev manisk. Resten är historia, säger Anis.

Anis Don Demina: ”Många timmar på två år”

Det var så sent som för två år sedan. Nu ser Anis Don Demina padel som det perfekta sättet att fly från vardagens stress och spelar så mycket han hinner. Oavsett om det är lir med polarna, turneringar eller välgörenhetsevent… 

– Det har blivit många timmar på två år. Det är ett väldigt roligt sätt att röra på sig. Så socialt och häftigt att det har kommit en sport som för samman människor som bara vill spela boll. 

Via sina sociala kanaler tar han gärna varje chans han får för att sprida budskapet om hur roligt han tycker att det är.

– Jag brinner mycket för sporten, och den får mig att må väldigt bra. Jag gör vad jag kan för att pusha för hur roligt det är och kan jag sprida vidare det till en ny person blir jag glad.

Hur bra är du själv?

– Sämre än vad jag tror, säger Anis och brister ut i sitt karakteristiska skratt. 

– Men jag tror att folk underskattar mig. Jag kan fan lira padel alltså. Dock är jag ganska lat, så jag är bra tills jag blir trött. 

Tränar med coach och bollmaskin

Och bättre ska han bli. Anis Don Demina kör gärna pass med en kompis som är tränare och när inte han finns till hands får bollmaskinen agera hjälp.

– Det är väldigt kul. Och jag märker skillnad direkt. Särskilt nu när man har kört ett tag. I början presterade jag riktigt bra på träningarna, men glömde bort precis allt när det väl var match. Men nu har jag en grym tränare som är pedagogisk, vilket gör att jag får med mig tipsen även på matcherna. 

Särskilt nöjd är han över sina lobbar. 

– Jag har en livsfarlig lobb. Kruxet är bara att den är så bra att jag ofta står och beundrar den och inte hinner fram på nät. Det sitter i muskelminnet, men är något som jag försöker att träna bort. 

Har släppt debutboken Maskinen

Under våren och försommaren finns dock risken att det blir mindre tid till träning. 

I början av maj släpper han debutboken Maskinen, en berättelse om framgångssagan de senaste åren. Hur han gick från att vara telefonförsäljare och dj till att bli hyllad artist och programledare. 

– Läsarna får möjlighet att hoppa in i mitt huvud och läsa mina tankar de senaste fem åren i mitt liv. Där jag har gått från ingenting till den jag är i dag. Det är en jävla resa som har bestått av väldigt många roliga saker, men också en del mörker. Målsättningen är att folk ska bli inspirerade. Jag vill att andra ska tro på sig själva och aldrig sluta jaga sina drömmar. I slutet av dagen finns det alltid ljus, säger han.

Strax efter boksläppet är det premiär för nästa projekt. Då ska han för första gången ge sig ut på en standup-turné med en soloföreställning. 

– Det är jag otroligt taggad inför. Jag testade på det i november och har kört på scen ett par gånger i veckan sedan dess. Nu ska jag åka land och rike runt och bjuda på en riktig skrattfest. Jag har jobbat stenhårt på det här och vet hur bra showen blir. Har man skrattat med mig på Youtube kommer man verkligen att gilla det här…

Drivs av nya projekt och utmaningar

Att hitta på nya projekt och utmaningar är något som Anis Don Demina drivs av. Och han blir lätt uppslukad av det mesta han tar sig för.

– Jag blir aldrig nöjd. Allt är så fett tills man har gjort det. Oavsett om det är att programleda Melodifestivalen eller spela med ”Bela” i padel. Sedan var det inte så coolt längre. Men den inställningen gör att jag drivs framåt hela tiden och aldrig stannar upp. Samtidigt är det en emotionell berg-och-dalbana. Det kanske inte alltid är jättesunt, men jag älskar det jag gör.

Hur ser framtiden ut?

– Nu ska jag utveckla den här standup-grejen och fortsätta programleda. Och spela jävligt mycket padel. Sedan får vi se. Jag tar ett halvår i taget.

Anis Don Demina

Anis Don Demina

Ålder: 29.

Bor: I Vasastan, Stockholm.

Familj: Mamma, syster, bror och brorsdottern Chloé.

Yrke: ”Driven.”

Intressen: ”Att lobba.”

Dold talang: ”Jag är en otrolig freestylerappare.”

Faktaruta

Anis i padelburen...

Spelsida: Forehand.

 

Drömpartner i buren: Juan Lebrón.

 

Bästa match jag har spelat: ”När jag och ’Bela’ spelade mot Margaux (Dietz) och… nån mer. Det säger ganska ­mycket om hur det gick.” 

 

Hit vill jag resa och spela: ”Maldiverna.”

 

Det här vill jag bli bättre på: ”Jag behöver en bättre backhand.”

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!