”Chippen” om nya satsningen: ”Här växer padel så det knakar”

Från hyllad fotbollsstjärna till driven entreprenör och affärsman. Nästa projekt för Christian Wilhelmsson? Att få padel att växa i nya hemlandet. 

För Tidningen Padel berättar ”Chippen” om att spela i 40 graders värme, sitt favoritslag och om träningen som har gjort honom i bättre form än på mycket länge.

Med 79 A-landskamper, såväl VM- som EM-slutspel och, inte minst, proffsspel i klubbar som Roma, Nantes och Deportivo La Coruña är Christian Wilhelmsson en av våra mest framgångsrika svenska fotbollsspelare på 2000-talet. 

Slutet av elitkarriären tillbringade han framför allt i klubbar i Mellanöstern – och där blev han kvar. Sedan tio år tillbaka bor han i Dubai i Förenade Arabemiraten. 

Det är också i det området som han nu ska etablera padel tillsammans med World Wide Padel, där han också är delägare. 

– Det känns superinspirerande. Det finns ingen idrottshistoria här nere, om det inte gäller häst, kamel eller skytte. Så det tar vanligtvis väldigt lång tid att introducera nya sporter. Men med padel har det varit ett jättestort intresse, säger han.

”Chippen” spelar så mycket padel han hinner

Från början var det mest inflyttade personer från andra länder – så kallade expats – som spelade. Men nu har även den inhemska befolkningen nu har upptäckt sporten, berättar Christian.

– Jag pratade med en kille härifrån som har varit ute och spelat på touren i Europa. För några år sedan hade han arrangerat ett event för att introducera sporten för invånarna här. Då kom det 25–30 personer. I år gjorde han om samma sak, och lockade 400. Det sprider sig snabbt och växer så att det knakar.

För egen del spelar Christian så mycket han hinner. Nu blir det omkring en gång varannan vecka. Men han anser att det är en perfekt sport att hålla på med efter sin karriär. 

– Jag spelade mycket tennis som ung, men det sliter rätt mycket på kroppen att hålla i gång under en tre- eller femsetare. Padel är skonsammare, även om det är längre dueller. Sedan gillar jag att man är fyra som spelar, gruppen av kompisar, och gemenskapen. 

Hur bra är du?

– Det är svårt att säga. Jag har inte så mycket att jämföra med. Men jag skulle nog vilja säga att jag är bland de bästa svenskarna i Dubai i alla fall, säger Christian och brister ut i skratt. 

Lägger mycket energi på banan

Spelstilen liknar han vid den som han hade på fotbollsplanen. Snabba fötter, intensiv och mycket rörelse över hela banan. 

– Jag anser själv att jag har snabbhet kvar och lägger mycket energi på banan. Kanske lite för mycket. Och det blir många konstiga slag. Ena stunden kan jag rädda enormt svåra bollar, för att i nästa missa enkla smashar. 

– Jag har nog lite mer temperament i buren jämfört med när jag spelade fotboll. Det beror väl på att jag inte är tillräckligt bra kanske. Det händer att jag förlorar mot de som inte ens är hälften så vältränade och med mindre bollkänsla, sådana som jag tycker att jag ska slå. Men de står rätt, och gör färre misstag. 

Har inte släppt fotbollen riktigt än

För formen är god. Bättre än på mycket länge, menar han.

– Jag har gjort något som jag aldrig har gjort tidigare – hållit i gång under semestern. Kroppen har visserligen känts fräsch, men förra säsongen märkte jag att benen inte höll och blev trötta snabbt. Så nu ville jag se om jag kunde förbättra konditionen i benen genom att springa och cykla under ledigheten. Och nu orkar jag mer, det känns riktigt bra. 

Säsongen, ja?! Det är nämligen så att han inte har släppt taget om fotbollen riktigt än – även om det är på betydligt lägre nivå än vad han var van vid under glansdagarna. 

– Jag spelar i ett lag här nere, på semiproffsnivå, med träning varannan dag och matcher på onsdagar. Jag får ta i lite grann i alla fall, säger han.

Chippen

Christian Wilhelmsson

Född: 8 december 1979.

Bor: Dubai.

Familj: Frun Oksana och barnen Naomi, Prince och Lennox.

Fotbollsmeriter: Nio mål på 79 landskamper för det svenska landslaget och har spelat såväl VM som EM. Under ­karriären representerade han ­stor­klubbar som Deportivo La ­Coruna, Anderlecht, Nantes, Roma, ­Bolton och Los Angeles Galaxy.

Efter karriären: Är bland annat affärsutvecklare i ett bolag som tillverkar ­flytande moduler och partner i World Wide Padel.

Faktaruta

Christian Wilhelmsson om...

 …sitt favoritslag:   
”När jag får möjlighet att slå en boll mellan motståndarna, med en hård underskruv så att den dör direkt. Den är fin.”

 

 …sin favoritsida i buren:  
”Det spelar egentligen ingen roll. Men jag är väl lite bättre på forehand kanske.”

 

 …att idrotta i värmen i dubai:   

”Nu, strax efter sju på kvällen, är det 38–40 grader. Så det är lite skillnad mot Sverige. Jag har vant mig, men skulle du komma hit och spela padel hade du fått det jobbigt.”

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!