Desirée chansade på annons – nu dömer hon på högsta nivån

Medan många svenskar blir frälsta av padel i Spanien gjorde Desirée Ibernon det omvända. Det krävdes en Sverigeflytt innan hon fattade tycke för sporten. I dag är hon ensam kvinna att döma på SPT. 

För 13 år sedan lämnade Desirée Ibernon hemstaden Barcelona för Sverige. Då hade hon bara testat padel några gånger. 

Det skulle dröja till år 2017 innan hon spelade igen – och då föll hon direkt.

– Jag spelade jättemycket den första tiden. Nästan varje dag. I dag klarar inte kroppen lika mycket spel, men jag är nog på banan tre gånger i veckan i alla fall, säger Desirée.

Enda kvinnliga domaren på högsta svenska nivån

Med sitt nyvunna intresse kom Desirée över en annons på Facebook om att förbundet sökte padeldomare. ”Oj, vad roligt”, tänkte hon.

– Jag trodde aldrig att de skulle rekrytera mig, men rätt som det var fick jag en inbjudan till den första utbildningen på Padelcrew i Helsingborg. När jag kom dit var jag den enda tjejen.

Än i dag är hon den enda tjejen som dömer på högsta svenska nivån. Men det har aldrig bekommit henne något nämnvärt. Snarare är det, som hon beskriver själv, ”lite kul att vara unik”. Att hon dessutom har spanskan som modersmål är något som hjälper henne i rollen.

– Det ser jag som en stor fördel när vi har spansktalande spelare på plats. Jag har alltid stenkoll på vad som sägs när de kommunicerar med varandra.

Desirée Ibernon: ”Vi domare är priviligierade”

Pandemin har påverkat såväl SPT som andra nationella turneringar. När tävlandet kom i gång igen inför 2021-säsongen var Desirée en av få som fick se toppadel live.

– Vi domare är priviligierade som alltid får ta del av sporten på nära håll. Framför allt har vi fått följa med och se hur de svenska spelarna har utvecklats de senaste åren. 

Vad är det roligaste med att döma padel?

– Det är som sagt otroligt kul att se utvecklingen. Bara under de två åren som jag har dömt har nivån verkligen höjts. Sedan tycker jag att det är roligt med allt det sociala omkring sporten. Jag har lärt känna många människor och fått nya vänner, säger Desirée.

Vilka matcher är tuffast att döma?

– Det finns vissa spelare som är lite mer hetsiga än andra. Några reagerar väldigt starkt efter förlorade poäng. Jag blir alltid lite pirrig i magen vid finaler, när matcherna betyder som mest. Jag vill alltid göra allt rätt, utan att gå in och ta över showen.

Faktaruta

Högsta domstolen

Desirée tog på sig domarkostymen för att Tidningen Padel skulle kunna utnyttja hennes regelkunskaper. Här är hennes domslut.

 

Jag slår en korrekt smash som tar i motståndarnas bakglas och sedan tillbaka över nät. Vad händer om jag stoppar bollen innan den tar i marken (på min sida)?

– Motståndarens poäng. Bollen måste ta i marken för att dömas som ”död” och ge dig poäng.

 

Jag slår ett slag som jag tror är på väg ut i glas eller galler. Jag reagerar genom att skrika ”nej” eller en svordom. Det visar sig att bollen håller sig kvar på
banan och går in. 

– Under en tävling med domare hade du fått en varning om du skriker ett fult ord. Däremot är bollen fortfarande i spel.

 

Får jag, som inte servar eller ska returnera serven, stå var jag vill på banan?

– Ja, du får stå var du vill på er sida.

 

Jag börjar serva i tiebreak. Vem börjar serva i nästa set?

– Tiebreaket räknas som ett game. Det är således motståndarnas tur att serva.

 

Får jag byta racket under pågående match?

– Ja, men inte medan bollen är i spel.

 

Får jag och min partner byta sida inför en poäng där vi är servemottagare?

– Den sida som ni börjar returnera från under en match måste ni fortsätta med under hela setet. Inför första ­gamet i nästa set får ni däremot byta sida.

 

Är bollen förlorad om jag får bollen på handen eller annan kroppsdel?

– Ja, det ger motståndarna poäng.

 

Om lagen är oense om en poäng, exempelvis om bollen är inne eller ute, vad gör vi då?

– Finns det ingen domare som tar ett beslut är det enklast att bollen spelas om. Vid kompis- eller träningsmatch är kutymen att du dömer alla bollar på din sida.

 

När tilldelas jag en andra chans på min förstaserve?

– Vid en nätserve, bollen träff­ar nät och sedan studsar två gånger i serverutan alternativt en studs och sedan i glaset. Går serven i galler efter nättouchen räknas det som en felaktig serve.

 

Får jag släppa och studsa bollen innanför serverutan när jag servar?

– Nej, bollen måste studsa bakom linjen vid serve. Även dina fötter måste vara bakom linjen vid ­serven. Däremot får bollträffen ske innanför serverutan. 

 

Jag slår ett slag som är på väg att gå direkt i galler eller glas. Under bollens färd kommer en boll från en annan bana in. Hur döms poängen?

– Så fort en annan boll kommer in på din bana ska poängen ­spelas om.

 

Jag tappar en boll från min hand eller ficka under en poäng. Vad händer då?

– Enligt de internationella ­reglerna är det bryt och omspel. Men förbundets domargrupp jobbar just nu med frågan om vi ska börja tillämpa en annan tolkning framöver.

 

Min motspelare servar över midjehöjd. Vad kan jag göra utan att bli stämplad som en paragrafryttare?

– Nu för tiden vet de flesta vad som gäller. Men det kan förstås vara svårt att säga till utan att någon ­tolkar det som att du är en regelnörd. Men rätt ska vara rätt.

– Under sällskapsspel kanske du kan acceptera överträdelsen ­under match för att i efterhand vänligt påpeka det felaktiga så att spelaren får en chans att göra rätt nästa gång ni möts.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!