Emmie hittade padel av en slump – nu tillhör hon Sverigeeliten

Mår man bra på padelbanan om man mår bra utanför den? Sverigeesset Emmie Ekdahl tvekar inte en sekund på svaret.

– Absolut finns det en synergi­effekt här. Helhetstänket med träning, kost och sömn har stor inverkan på din prestation på padelbanan.

Emmie Ekdahl är tennisspelaren som fick stipendium för att spela vidare på college i USA. Något hon tackade nej till. Redan vid 19 års ålder kände hon sig nöjd med sporten.

Några år senare hittade hon padel av en slump och är i dag rankad trea i Sverige. Dessutom är hon tillsammans med tränarlegendaren Dani Dios. 

– Jag vill väl inte påstå att jag fastnade direkt, men när en tränare sa att ”om du börjar träna kan du komma med i landslaget”, fick jag ett tydligt mål. Då blev jag fast.

Tog träningen på allvar – och nådde landslaget

Det började som en slump, men snabbt blev Emmie såväl målmedveten som fokuserad. Träningen togs på allvar och hon började tävla. Snart nådde hon det svenska landslaget och i dag finns tre EM, varav en bronsmedalj, och ett VM på hennes cv. 

– Jag förstod snabbt vikten av bra träning och att därmed utvecklas. Att lära mig spelets struktur, positionerna på banan, snacket med min partner.

– I dag ser vi en ökad träningskultur i Sverige och det behövs om vi ska kunna ta nästa steg och på sikt närma oss toppen. Utbildade tränare som lär ut på ett korrekt sätt är A och O. Därför är det väldigt kul att få möjlighet att jobba tillsammans med Dani och utbilda padeltränare runt om i landet i RPP:s regi. 

Har utbildat sig till fysioterapeut

I dag är det fullt fokus på padel för Emmie, både som spelare och tränare. Satsningen innebär träning varje dag, med fokus på det mentala och resor till och från tävlingar.

Som ett extra plus i hennes satsning ligger utbildningen som fysioterapeut.

– Den känns verkligen bra att ha med sig. Jag har förståelse för varför vissa skador uppstår, samtidigt som jag kan jobba preventivt för att motverka dem.

– När man går från några få träningstimmar till många gäller det att jobba med rätt teknik och förstå varför det är så viktigt.

Emmie Ekdahl: ”Man är vad man äter”

Men grunden till att bli en bra spelare läggs inte bara under träningstimmarna på banan. Lika viktigt är tänket och arbetet utanför. Hur mår jag mentalt? Äter jag rätt? Sover jag tillräckligt mycket?

– Man är vad man äter, brukar man säga, och det har stor påverkan på prestationen, säger Emmie, som även är utbildad kost- och näringsrådgivare.

Emmies målinriktade träning har fört henne till plats tre på den svenska rankningen bakom Amanda Girdo och Anna Åkerberg. Men padelresan ska inte sluta där.

– Är jag så nära toppen vill jag självklart bli nummer ett. Jag drömmer också om att få komma ut och spela mer internationellt, gärna i ett WPT-kval. För att bli bättre behövs matcher mot bra motstånd.

Är padel en passion eller ett nöje?

– Ett brinnande intresse! Padel är fantastiskt kul och jag älskar själva tävlingsbiten, att träningen har ett syfte. Jag kände, när jag kom i gång efter tennisen, att det var roligt att ha ett mål igen. Nu har träningen ett syfte där varje pass innebär att jag utvecklas.

Emmie Ekdahl

Emmie Ekdahl

Ålder: 31 år.

Bor: Linköping.

Familj: ”Min man, Dani Dios.”

Favoritslag: ”Då säger jag viboran.”

Intressen: ”Matlagning, jag älskar att äta gott.” 

Bästa padelminne: ”Bronsmedaljen på EM 2019. Där kändes det som att vi tog ett stort steg inom svensk padel.”

Faktaruta

Emmies speltips

• Är du nybörjare? Ta några lektioner direkt. Många gör det först efter några år och då har man fått vanor som är svåra att nöta bort.

 

• Tänk på positioneringen på banan.

 

• Börja spela med hammar-/continentalgreppet. Då minskar skaderisken och du får bättre förutsättningar att lära dig slagen.

 

• Spela med stabil handled för att få bättre precision och känna trygghet i slagen.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!