Fokus Storbritannien: ”En intressant framtid väntar”

Knappt 150 år sedan uppkomsten av ­tennis har en ny racketsport börjat röra på sig på de brittiska öarna. 

I ett annars ­konservativt kungadöme har tennis­förbundet (LTA) släppt in ­padel och tagit den under sina vingar. 

Där ska sporterna utvecklas och växa tillsammans – sida vid sida. 

Även om liknande spel hade förekommit redan några årtionden tidigare ses 1873 som året då tennisen uppfanns. Det var den brittiske majoren Walter Clopton Wingfield som ville skapa ett livligare och mer intressant spel än krocket, som då var den dominerande bollsporten. Tennisen spreds och blev snabbt populär internationellt, men Storbritannien får oavsett ses som tennisens vagga. 

Omkring 150 år senare är det en annan racketsport som börjar ta plats på de brittiska öarna. Även om det än så länge är på marginell nivå, åtminstone om man jämför med andra sporter. Men det spås samtidigt att den stora padelboomen även når dit så småningom.

– Det byggs allt större anläggningar och med tanke på att det här är världens främsta racketnation är det ingen tvekan om att det bara är början. Tittar vi fem år framåt tror jag att Storbritannien är där Sverige är i dag och kanske ytterligare några steg fram, säger Jonas Berger.

Padel är nu en officiell del av tennisförbundet

Han har bott och verkat i London till och från under många år. Senast sedan i höstas för att bland annat arrangera resor för padel- och evenemangssugna svenskar genom London Padel Experience. I Jonas nygamla hemstad finns det än så länge väldigt få padelbanor i relation till invånarantalet. Men det finns en enkel förklaring.

– Den stora kostnaden är för såväl mark som nyetableringar gör det väldigt svårt. Sedan har vi också den stora tennis- och crickettraditionen. Allt är väldigt traditionellt och det är få tennisklubbar som har velat ta upp padel på deras agendor. 

Men det börjar skönjas en förändring. Utanför London byggs den ena padelbanan efter den andra. I dag finns det omkring 150 banor i Storbritannien, en siffra som beräknas vara 400 till år 2023. Dessutom blev padel en officiell del av det brittiska tennisförbundet (LTA – Lawn Tennis Association) i slutet av 2020. Ett sätt att få sporten – eller båda sporterna – att växa.

– Erkännandet av padel som en officiell tennisdisciplin, som gör LTA till det styrande organet, är ett viktigt steg framåt i utvecklingen. En intressant framtid väntar för padel och vi kommer att jobba för att få det att växa som en kompletterande form av tennis, vilket kommer att gynna sporten som helhet, sade vd:n Scott Lloyd vid offentliggörandet.

Startpaket med förmånliga lån vid bygge

Jonas Berger håller med:

– Det kommer absolut att gagna båda sporterna på sikt. Med padel kan tennisklubbarna få in fler och nya målgrupper av spelare. Framför allt barn och ungdomar – det är trots allt lättare för en fyraåring att börja med padel än tennis. Sedan handlar det så klart om ekonomi också. Det blir ett fint extratillskott till deras kassor.

Det brittiska idrottsdepartementet har dessutom lanserat ett särskilt startpaket med förmånliga lån för att bygga padelbanor och -anläggningar. 

– De ser det dels som ett sätt för att främja hälsan i samhället och få det till att bli en del av skolgymnastiken, dels vill de integrera sporten i mer utsatta områden, säger Jonas Berger.

– Inträdet i tennisförbundet gör också att det finns en helt annan struktur numera, med tävlingar, rankning och inte minst träningar. Det går inte att vem som helst kallar sig tränare, som i Sverige, utan här måste man vara utbildad för att få göra det. 

Andy Murray är delägare i padelbolag

Även om utvecklingen börjar ta fart är kvaliteten på spelarna fortfarande relativt låg – på såväl amatör- som elitnivå. Men det finns talanger som kan ändra på det.

21-årige Sam Jones förväntas ta sig in på topp 100 på världsrankningen i framtiden på herrsidan, medan blott 17-åriga Tia Norton redan är etta i landet och vann sin första WPT-kvalmatch ihop med svenska Amanda Girdo i Malaga Open i somras. Norton blev då också den första brittiska kvinnliga deltagaren på World Padel Tour någonsin. 

På tal om framgångsrika racketsportare. Den skotske tennisstjärnan och forne världsettan Andy Murray är en av dem som kanske ser till landet blir en nation att räkna med i framtiden. Murray är delägare i Game4Padel, som är en av tre dominerande aktörer på marknaden. Bland annat har företaget tecknat ett avtal om att bygga tre banor på köpcentret Westfield i London, som besöks av över 33 miljoner människor varje år. 

– De ska stå klara i början av året och kommer så klart göra att det snackas mer padel även här i London, säger Jonas Berger.


Andra artiklar i reportageserien Padel i världen

Sandy Farquharson

Sandy Farquharson

Profilen

 

Sandy Farquharson är det ­tidigare tennisproffset som blev Storbritanniens mest ­uppskattade padelprofil. Han är grundaren av sajten och Youtube­kanalen The Padel School, som ger tips och utbildning genom framför allt videos online. 

­

”Skolan” har blivit enormt ­populär bland padelspelare världen över och de mest visade klippen har flera hundra tusen visningar. Det var 2012 som Sandy ­sadlade om från tennis, där han hade plockat proffspoäng som spelare och varit tränare på både ATP- och WTA-touren, till padel. 

 

Nu är han fullständigt biten av sporten och har blivit en guru inom träningslära. Utöver The Padel School tävlar han även för det brittiska landslaget och har deltagit i såväl VM som EM. Han har också varit ­landslagstränare för både Storbritannien och Förenade Arabemiraten.

Faktaruta

Visste du att...

• Tillsammans med Game4Padel och Padel4All är Padel United en av de dominerande aktörerna i Stor­britannien. I slutet av 2021 offentliggjordes att det svenska bolaget hade förvärvat Go Padel UK, som dittills hade fyra padelanläggningar i Essex och är de som har bedrivit padelverksamhet längst i landet. Nu planeras flera ­stora nya anläggningar under namnet Padel United UK.

 


 

• I sommarens EM i Marbella var Storbritannien på plats med ett lag på både herr- och damsidan. Herrarna tog sig vidare från gruppspelet, men åkte ut mot Italien i kvartsfinal med 3–0 i ­matcher. Till slut kom de på sjätte plats, sedan de även förlorat mot Belgien i den följande placeringsmatchen.

 


 

• Damerna slutade på tionde plats, efter att ha tagit sig till final i B-slutspelet men där inte räckt till mot Finland.

 


 

• Glasgow-födde tennisstjärnan Andy Murray är unik på många sätt. År 2013 blev han förste britt att vinna herrsingeltiteln i Wimbledon på 77 år. Året innan hade han dessutom tagit guld i London-OS efter att ha besegrat ingen mindre än Roger Federer i finalen. Inte så konstigt att han i december 2016 adlades och blev Sir Andy Murray. Nu har han även gett sig in i padelbranschen. Dels gillar han att spela själv, dels har han investerat miljonbelopp i företaget Game4Padel med målsättningen att sprida sporten på de brittiska öarna.

 


 

• Priserna för att spela padel i Storbritannien ligger ungefär på samma nivåer som i Sverige. Skillnaden är dock att du ofta måste vara medlem i padelklubben, vilket också kostar en slant, för att kunna boka tider.

• Det finns en extrem efterfrågan på padelprodukter, men materialbristen är stor. På klubbarna finns det heller sällan några shoppar. ”Storbritannien ligger långt ned på näringsskalan hos ­tillverkarna”, menar Jonas Berger.

Faktaruta

Här kan du spela padel i London

Just nu finns det knappt 20 padelbanor i ­London, med en timmes radie från centrum. Då är de flesta av dem utebanor utan tak. 

 


 

Multisportcentret Rocks Lane ligger i Chiswick och har sex banor, men ska bygga ytterligare fyra (med tak) som står klara till sommaren 2022. 

 


 

Vill du spela padel i några av världens mest kända parker? Då har du möjlighet att göra det i såväl Hyde Park som Regent’s Park i centrala London. Det är publika banor som alla kan spela på.

 


 

Under året står också tre banor klara i köp­centret Westfield i västra London.

 


 

Stratford Padel Club ligger vid OS-byn från de olympiska spelen 2012. Enligt padelklubben själv är den ­Storbritanniens största och har fyra inomhus- och en utomhusbana. 

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!