Forskning ska minimera padelskador

Hur ser en typisk padelskada ut och varför uppstår den?

Felix Civalero Stolpe och Even ­Nilssen, sistaårsstudenterNaprapat­högskolan i Stockholm, gör sitt examens­arbete om ämnet. Nu vill de ha din hjälp.

Forskningen görs i samarbete med Karolinska Institutet och grundar sig i bristen av information om padel­relaterade skador.

– Idén föddes ur den padelboom som nu råder i Sverige. Vi har en naprapatklinik på en padelarena som är kopplad till skolan och har sett skadeökningen i takt med att allt fler spelar, säger Felix.

– När vi sökte på forskningsartiklar om padelskador hittade vi endast sju stycken… Då insåg vi att det är ett viktigt ämne att ta tag i.

Enkät om padelspelande

De båda studenterna önskar nu få hjälp av dig som spelare för att kart­lägga hur och var skadorna upp­kommer. Genom att klicka in på QR-­koden kommer du till en enkät med frågor gällande ditt padelspel.

– Enkäten är självklart anonym och går snabbt att göra. Som tack för hjälpen kommer vi även att lotta ut ett padelrack och en naprapatbehandling, säger Felix.

Resultatet av studien sammanställs och presenteras under våren 2022.

– Med tanke på hur lite det har ­forskats om padel och skador är det här ett viktigt ämne. Tack vare ­undersökningen får vi in viktig ­information som vi framöver har stor nytta av i vårt arbete som naprapater. Både när det kommer till prehab och rehab, säger Felix.

– Det gynnar självklart även ­spelaren som kan arbeta förebyggande och ­därmed slipper eventuella skador.


Läs mer om padelskador i vår reportageserie Vårdcentralen, där vi går igenom de vanligaste padelskadorna och vad du ska tänka på när olyckan är framme.

Till studien

Enkäten hittar du via den här länken eller om du scannar QR-koden till vänster.

Fullföljer du enkäten är du med och tävlar om ett padelrack från lohiloarena.com, ett padelkit från rocketpadel.com och ett presentkort från healio.se.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!