Johan Södermalm bjuder på padelhumor

Humor och padel, är det en perfekt kombination? Absolut, menar Johan Södermalm från Göteborg som har fått tusentals följare på Instagram och TikTok tack vare sina roliga filmklipp.

– Allt handlar om igenkänning. Humor om vardagliga händelser på och utanför padelbanan, säger Johan.

Idrottsintresset har funnits där sedan barnsben. Hockey, fotboll och bollsporter överlag, Johan har provat på det mesta. Men det var i padelhallen som han verkligen fastnade.

– Vi började för ett par år sedan, jag och några kompisar, och jag kände direkt att det här var något för mig.

– Ganska snabbt insåg jag också att det fanns saker som skulle göra sig roliga i korta klipp.

Nischade in sig på padel och humor

Humor har alltid legat Johan varmt om hjärtat. Gärna rappa skämt om vardagen, händelser som vi alla kan uppleva och med hög igenkänningsfaktor.

– Jag började göra lite korta sketcher med telefonen och lade ut den första videon i december 2019. Då hade jag ingen tanke på padel alls. Det första klippet om just padel kom inte förrän i januari i år, men jag fick mersmak direkt, säger Johan.

Hysterin med att boka bana på bra tider, eller rättare sagt avsaknaden av att ha framförhållning, lade grunden.

– Jag tänkte att jag nog inte är ensam om den här dialogen, så jag spelade in när jag låtsades ha ett bokningssamtal och publicerade filmen. Reaktionerna var riktigt bra, så jag fortsatte. Och efter några klipp började jag nischa in mig på just padel.

Fanns det någon direkt tanke bakom klippen, eller är det bara klassiskt göteborgskt?

– Nej, egentligen inte, det bara blev så. Padel är otroligt tacksamt eftersom sporten verkligen har exploderat. Här finns så otroligt mycket att driva med och om.

– Många skämt kommer från mina egna erfarenheter, som när jag spelade första gången i shorts utan fickor. Jag driver gärna med mig själv, men jag tror att såväl unga som äldre padelspelare kan känna igen sig.

Nya karaktärer skapade igenkänning

Många av de första filmklippen kom till genom improvisation, men även där kände Johan att han behövde dra en gräns. I stället skapades nya karaktärer som fick agera igenkänningspersoner på banan. Padelspelaren Thomas, tränaren George, psykologen och ”han som pratar mer än han tränar” är nya personer som har dykt upp under resans gång.

– Jag försöker att vara kreativ och de nya rollfigurerna är en del i att förnya filmerna. Då behövs inte alltid brainstorming, i stället kan en idé dyka upp eller spånas fram från ingenstans. 

– Visst tar det mycket tid, men för mig är det en passion. Något som jag verkligen tycker är riktigt roligt. Och jag är väldigt tacksam för att folk tycker att det komiskt att kolla på.

Skriver även musik och jobbar som dj

Men Johan brinner inte bara för padel och humor. En stor del av handlar även om musik, både som låtskrivande musiker och discjockey på nattklubbar.

– Innan pandemin spelade jag flitigt på klubbar, främst i Sverige, men när restriktionerna satte stopp började jag i stället att arbeta i butik.

– Det var då som jag började med padel på allvar, något som i förlängningen även ledde till filmerna på Instagram och TikTok.

Nu när restriktionerna har minskat har Johan åter tagit upp rollen som dj, men humorn – och padel – finns självklart kvar.

– Jag vill fortsätta med musiken, både som dj och producent, men en dröm vore verkligen att kunna jobba med filmsketcherna på heltid. För mig är humorn minst lika viktig som musiken. 

Johan Södermalm

Johan Södermalm

Ålder: 31 år. ”Men känner mig som 25.”

Bor: I Göteborg.

Familj: Mamma, pappa, tre syskon och sambon Camilla.

Komikerförebild: ”Den förste som jag tänker på är Johan Glans, han är jäkligt rolig. Eller Robert Gustafsson… Det finns så många att som är jättebra. Listan kan göras väldigt lång.”

 

Hitta Johans sketcher här: @sketcher.js på Instagram och @johansodermalm på Tiktok.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!