Lars-Erik Wallström – en WPT-guru i sociala medier

Lars-Erik Wallström är sjukgymnasten som har blivit något av en WPT-guru i sociala medier.

Som inbiten padelfantast har han stenkoll på världseliten och skriver uppskattade inlägg om WPT i Facebookgruppen Padelfamiljen, Sveriges största padelcommunity.

– Jag kollar alltid på matcherna med spanska kommentatorer, man lär sig väldigt mycket av dem, säger Lars-Erik.

Lars-Erik har har bott i Fuengirola på den spanska solkusten sedan 2001. Här arbetade han under många år som sjukgymnast och tog hand om svenskar som kom till värmen för rehabilitering av bland annat reumatism.

Lars-Erik gick i pension 2018 och började spela i mars samma år. Nästan precis två år senare stängdes Spanien på grund av pandemin. 

– Jag som spelade padel 3–4 gånger i veckan och gick en och halv mil om dagen fick plötsligt inte gå ut. Lösningen blev en nyinköpt motionscykel som jag trampade på samtidigt som jag streamade WPT-matcher på tv:n, säger han.

Började med små, korta inlägg

Sakta men säkert började Lars-Erik hänga med i matcherna och ”lärde känna” spelarna. Han gick med i Padelfamiljen och började skriva små inlägg och kommentarer om WPT-matcherna.

– Och att se matcherna på tv:n är perfekt. Man ser hela banan och kan följa varje boll, varje avgörande.

Sedan dess är hans reflektioner ett stående inslag i Padelfamiljen med uppskattade inlägg som följs och kommenteras av mängder av medlemmar.

– För mig innebar den spanska nedstängningen en fördjupning av WPT. Samtidigt som jag fördrev tiden hemma på motionscykeln lärde jag mig mycket och höll i gång huvudet. Det är roligt att känna att man hänger med.

”Nästan lite Cirque du Soleil”

Lars-Erik menar att padel på den här nivån är fantastisk, ibland nästan ofattbar.

– Det blir nästan lite Cirque du Soleil över det hela. Spelarna, killarna i synnerhet, spelar på en nivå som man knappt kan förstå. Hur hinner de upp bollarna och dessutom får in dem på motståndarsidan? Det är otroligt fascinerande.

– Men så är det enorm skillnad på padel i Spanien jämfört med Sverige. Inte bara för att den funnits där så mycket längre. Här är det inte en sport, utan en livsstil från unga år. Man träffas innan matcher och träningar för en kopp kaffe och efteråt löser vi världsproblemen. I Sverige känns det ibland mer pompöst än folkligt.

Ordnar padelresor till Fuengirola

Många svenskar reser till den spanska solkusten och för flera av dem är det padel som står på schemat. Lars-Erik är engagerad i Swedish Padel Mafia, en grupp som ordnar matcher för alla som är intresserade, och är även moderator för Facebooksidan Padel för Skandinaver där spelare kan söka padelmotstånd under semestern. Han driver även ett företag som ordnar padel- och träningsresor till Fuengirola tillsammans med sin son och hans kompis.

– För egen del blir det upp emot fem matcher i veckan när jag är i Spanien och snart hoppas jag att seriespelet kan komma i gång igen.

– Och så blir det självklart fortsatta inlägg om WPT. Det är riktigt kul att följa de allra bästa även om man samtidigt inser att man har en bit kvar till toppen. Och börjar man med padel som pensionär, ja, då når man aldrig dit… 

Lars-Erik Wallström

Lars-Erik Wallström

Ålder: 69.

Bor: Fuengirola, Spanien. Kommer från Kukkola i Norrbotten.

Familj: ”Sambo från Spanien. Har tre barn och sex barnbarn hemma i Sverige.”

Intressen: ”Förutom padel även andra bollsporter, gärna fotboll i Spanien. Har hållit på Real Madrid sedan de vann Europa­cupen fem år i rad, från 1955 och framåt. Då fick man information via tidningar, bland annat Rekordmagasinet.”

Dold talang: ”Då är den väldigt dold och kvar att hitta…”

Faktaruta

Lars-Eriks WPT-koll

Dina favoritpar på WPT? 

”Som boende I Malagaprovinsen i Andalusien håller jag på Paquito, Navarro/Martín Di Nenno och Bea González/Lucía Sainz.”

 

De mest populära paren bland spanjorerna? 

”Paquito Navarro har klart flest följare så honom med partner. Jämnare fördelat bland damerna, men de två topprankade paren Alejandra Salazar/Gemma Triay och Paula Josemaria/Ariana Sanchez. Flest följare har faktiskt Bea Gonzales.”

 

Vilka spelare ska vi hålla ett extra öga på? 

”Det finns flera unga spelare som redan etablerat sig högt i ­rankningen som Arturo Coello, Miguel Yanguas och Iván Ramírez. Och 17-årige Javi Leal som har avancerat från att ha börjat säsongen i pre previa och nu går in direkt i huvudturneringen. På damsidan har vi 16-­åriga Claudia Jensen som vann VM för flickor 14 för två år sedan.”

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!