Mäktiga trähallen sticker ut i Järvsö – och världen

Medan de flesta andra bygger sina ­padelhaller i plåt eller stål ville kompisarna Staffan, Björn och Edward göra något annorlunda – och ­hållbart. Det resulterade  i världens hittills enda hall som är byggd helt i trä. 

– Det är fascinerande vilken storhet det finns i att bygga i trä. Lokalt, hållbart och genuint,       säger Edward.

Säg Järvsö och de flesta tänker på Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Men kopplingen till sport och friluftsliv blir allt starkare. Den lilla hälsingeorten är kommunens största turistdestination, inte minst tack vare sina stora anläggningar för skidor och cykling. 

Framöver kanske padel ska läggas till på den listan. Delvis tack vare trähallen som stod klar i vintras. 

– Många som inte ens spelar själva har kommit för att titta på hallen. Det är en stor träbyggnad för sitt slag. Och framför allt passar den bra in i Järvsö, säger Edward Cornell.

Snabba ryck efter premiärspelet

Idén kom upp för tre år sedan när Edward testade padel för första gången ihop med bröderna Staffan och Björn Persson. Då fanns närmaste bana i Hudiksvall, 45 minuters bilresa österut. 

– Ingen av oss hade spelat någon form av racketsport förut. Men efter bara några minuter kunde vi få bollen över nät och börja spela. Det var otroligt kul. I bilen på vägen hem sade vi att det här även borde finnas i Järvsö. Någon vecka senare bestämde vi oss för att satsa, säger Edward. 

Men så kom en pandemi i vägen…

– Det rubbade planerna. Målet var hela tiden att få till en hall, men till att börja med fick det bli två utebanor. De stod klara i augusti 2020, lagom till att sporten hade fått ett rejält fäste. Padel var ju dessutom en av få sporter som man fick hålla på med då, så det var väldigt bra tajming. Det blev hårt tryck på banorna.

Ville bygga något som stack ut

Den lyckade satsningen gjorde att tankarna på en hall återupptogs. Trots att det hade öppnats en i Ljusdal, kommunens största ort, bara en kvart från Järvsö.

– Vi var fast beslutna att bygga ändå. Då hade vi två alternativ, antingen en så kallad sandwichhall med plåtskal eller genom att bygga något från grunden som sticker ut. Vi valde det senare, säger Edward. 

Varför blev det just i trä?

– Både Staffan och Björn, som driver ett ekosnickeri, är vana vid att jobba med lokala produkter, lokala hantverkare och i trä. Och är det något som vi har mycket av här är det trä. Samtidigt vill vi visa att det går att bygga hållbart även storskaligt.

– Träet binder i stort sett lika mycket koldioxid som utsläppen av hela byggprocessen, vilket gör att byggnaden i sig är ­netto noll i koldioxid­utsläpp. En annan fördel är att vi knappt behöver något akustikdämpande material. Det blir tyst ändå, tack vare träet.

Bygget satte i gång i början av juli 2021, med målsättningen att bli klara till den stora skidsemestersäsongen över jul och nyår. Då hade också teamet utökats med ytterligare ett antal personer. Dels syskonen Mattias och Jennie Olsson. Dels paret Anna Styf och Per Bylund, som båda jobbar inom byggbranschen och där Anna är den som har tagit fram byggkonstruktionen på papper. 

– Vi kände att det behövdes för att vi skulle mäkta med allt. Det slutgiltiga resultatet blev ett team där vi alla kompletterar varandra, säger Edward. 

Öppnade dagen innan julafton

Den 23 december kunde de öppna för allmänheten och sedan dess har det varit full aktivitet i hallen som innehåller två dubbel-, en singel- och en barnbana. 

– Det blev några nattpass där på slutet. Framför allt för Per och Mattias som tillbringade i stort sett alla vakna timmar på plats, men vi lyckades. Vi hade så klart en fördel av att vi har använt mycket lokala produkter i byggprocessen, säger Edward.

Gänget är dock inte färdiga riktigt än. Under våren inleds etapp två – som ska vara klart i höst.

– Det blir ytterligare ett våningsplan med omklädningsrum, kontor, förråd och så småningom även shop, restaurang och kafé. Vi har också planer på en klättervägg och golfsimulatorer. Vi vill skapa en aktivitetshall och en mötesplats som är såväl lokal och hållbar som genuin.


Fler delar i reportageserien Anläggningen hittar du här:

Järvsö Padel

Antal banor: Tre inomhus (+ en barnbana) samt två utomhus.

Stod klar: Utebanor: 1 augusti 2020. Inomhushall: 23 december 2021.

Bokningstjänst: Matchi.

Padelshop: Under konstruktion.

Umgängesytor: ”Just nu spelarlounger längs med banorna.”

Gratis kaffe: ”Självklart.”

Omklädningsrum: Under konstruktion.

Restaurang/kafé: Under konstruktion (varuautomat i nuläget).

Övrigt: Ska bli en aktivitetshall och mötesplats.

Edward Cornell.

Edward Cornell

Ålder: 22 år.
Bor: I Stockholm när skolan kräver, men i Järvsö i största möjliga mån.

Arbete: Student på Handels­högskolan i Stockholm.

Familj: ”Mamma Nilla, pappa ­Fredrik, lillebror Arthur och ­lillasyster Martha. Även två ­katter och en hund. Samt min kära ­flickvän som fått ersätta tennis med padel.”

Intressen: ”Allting som har med entreprenörskap och företagande att göra. Skidåkning, MTB-cykling och friluftsliv. Är även en bil-nörd av stora mått. Padel vet ni ju ­redan…”

Favoritslag: ”Just nu är det larvigt nog en lurig backhandserve.”

Spelnivå:  ”Medel ++ som alla andra? Skämt åsido, spelar på en Matchi-nivå 5.”

Det bästa med Järvsö är..: ”Människorna och naturen, att ha det bästa av två världar på en och samma plats är få förunnat.” 

Faktaruta

Det här är Järvsö

Den lilla orten, med omkring 1 500 invånare, ligger på sluttningarna i Ljusnandalen i Hälsingland. Järvsö har genom åren nästan ­varit synonymt med sångerskan Barbro ”Lill-Babs” Svensson, som ­tillbringade stora delar av sitt liv där.  

 

Samhället har även varit en stor turistmagnet sedan mitten av 1800-­talet då gästgiveriet Berga gård (i dag Järvsöbaden) öppnade.  Under 1930-talet ökade turistströmmarna kraftigt när Järvsöbacken invigdes. Det blev då Sveriges andra alpina anläggning. 

 

Utöver skidor, som fortsatt lockar mycket folk till bygden, är även Järvsö Bergscykel park och djurparken Järvzoo två populära turistmål nu för tiden.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!