Stormvarning: Möt Sandra Elfast – virvelvinden från öarna

Hon har spelat med världslaget i rugby, varit med i det svenska boblandslaget och tagit ett tvåsiffrigt antal ­SM-guld i friidrott. Men Sandra Elfast är mest känd som en virvlande Storm i Gladiatorerna. 

Nu vill hon få padel att växa – genom att få andra att ­undvika samma misstag som hon själv gjorde som ­nybörjare.

Det var inte konstigt att hennes alter ego i Gladiatorerna fick heta Storm. Att träffa Sandra Elfast är fart och fläkt – från början till slut. Det ska hända grejer och hon tar sig an det mesta med såväl inspiration som glöd. 

Om det så är en elitkarriär i rugby som tar henne världen runt, hennes liv som framgångsrik konsthandlare eller som nu, när hon har upptäckt en ny favoritsport.

– Jag vet att jag inte kommer att bli världsbäst, säger hon, skrattar och fortsätter: 

– Mitt mål är att jag ska bli så bra att alla ska tycka att det är roligt att spela med mig.

Det är bara ett drygt år sedan som Sandra Elfast testade padel för första gången. Efter att ha tävlat på elitnivå under många år hade hon då varit borta från rugbyn ett tag.   

Får utlopp för sin inspiration och kreativitet

Därför kom den där inbjudan till en padelmatch på nyårsdagen 2021 i perfekt tid.

– När man som jag kommer från en idrottsbakgrund och har ägnat väldigt mycket tid åt det, jobbat tillsammans i olika lag och fått kickar… och så tas det bort från livet. Du jobbar eller blir skadad och helt plötsligt känner du dig inte lika lycklig längre. När jag hittade padel kände jag en sådan enorm glädje att ha något sportigt i mitt liv igen.

Sandra insåg direkt att det var en sport där hon kunde få utlopp för sin inspiration och kreativitet. Hon började genast skapa idéer och få kontakter som ledde till samarbeten. 

– Padeln har verkligen gett mig nya möjligheter, gjort att jag har träffat mängder av spännande människor och format samarbeten. Jag har exempelvis producerat reklamfilm och fått vara ansiktet utåt för ett nytt klädmärke. Och helt plötsligt gav det mig nya konstkunder, där jag har fått skapa kreativa hem med konst från alla världens hörn åt ett otal padelspelare.

Fina meriter från rugby- och friidrottskarriären

Lagkänsla är något som hon alltid har fascinerats av. Det var också därför det aldrig blev någon friidrottsstjärna av den talangfulla löperskan. Tjejen som en lärare drog med på ett distriktsmästerskap i sjätte klass och som oskolad kom hem med en guldmedalj på 60 meter.

– Jag gick på friidrottsgymnasiet och tävlade i många år. Men tyckte att det var någonting som fattades. Jag älskade stafetten och laget, men inte att satsa bara på mig själv, säger hon och fortsätter:

– Jag blir sjukt glad av andra människor och tycker att det är så kul att vara en del av ett lag. Att hitta varandras superkrafter och göra något tillsammans – då blir man oslagbara, säger Sandra.

Även om det inte blev någon friidrottssatsning kan hon ändå ståta med ett antal SM-tecken och ett nordiskt rekord i 4×100 meter för kvinnor över 35 år.

Meriterna är många även inom rugby. Utöver ett flertal svenska – och även nya zeeländska – mästerskap har Sandra rest jorden runt med några av världens bästa damspelare. I alltifrån Trinidad och Tobago till London spelade hon under flera år inför tiotusentals människor med ett all star-lag. 

Det var också rugbyn som fick henne att bli uppringd av produktionen för Gladiatorerna. Några veckor senare duellerade hon mot utmanare i Nordichallen i Sundsvall som gladiatorn Storm. En tid som hon beskriver med dubbla känslor.

– Det var jättekul … och stressigt. Det allra bästa var att ge alla barnen i publiken spänningen. De var nog mer svettiga på läktaren än vad vi var nere på tävlingsbanan. Samtidigt slet det på kroppen att spela in alla säsongens program på tre veckor i en kylig ishall.

Gjorde en filmserie ihop med Stadium

Hon hade rollen som Storm i två säsonger. Nu är hon sig själv igen. Inte minst på padelbanan och Instagram, där hon vill dela med sig av inspiration och tips för att få folk att undvika att göra samma misstag som hon själv gjorde som nybörjare. 

Oavsett om det handlar om vad för racket man ska köpa eller hur man värmer upp på bästa sätt. 

– Jag vill alltid ha ett syfte med allt jag gör. Så efter att jag hade spelat padel i ungefär två och en halv månad satt jag på kontoret och funderade. Hur ska jag, med min elitidrottskarriär i ryggen, kunna hjälpa andra att göra rätt? 

Därför har hon även gjort en filmserie tillsammans med Stadium, där Sandra går igenom grunderna tillsammans med några experter.

– Det var egentligen där resan började. Och nu händer det bara nya saker hela tiden, säger Sandra och skrattar. 

Hur bra vill du bli själv?

– Så bra som möjligt. Men återigen, framför allt så bra att alla ska tycka att det är roligt att spela med mig. Jag får så mycket energi av att vara med andra människor. Den vill dela med mig av. Jag spelar för att vi ska bli bra ihop. Det är en enorm drivkraft – att få till flowet och den där underbara teamkänslan.

Sandra Elfast

Sandra Elfast

Ålder: 39.

Bor: I skärgården, Bohus-Björkö.

Familj: Två barn: Erla, 2 och Edward, 5.

Yrke: Konsthandlare och Creative Director.

Intressen: ”Reklamfilm, konst, inredning och skulptur, ståuppkomik. Jag älskar att testa kuliminära upplevelser och ta mig till platser ­
med vackra vyer.”

Packar i padelväskan: ”Fem set padelkläder, RS-racket, handduk och solskydd från Heliocare.”

Instagram: @sandraelfastpadel.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!