Supercoachen Dani Dios ser padel som vetenskap

Dani Dios är padelcoachen som har hela världen som arbetsplats. Han brinner för spelet, taktiken och farten, men kanske allra mest för arbetet med spelarnas utveckling. 

– Padel är väldigt intressant, nästan en vetenskap. Då krävs mycket arbete, både på och utanför banan, säger Dani.

Den fasta basen är det egna företaget Padel Trainer i spanska Marbella. Det är här som svensk-spanjoren Dani Dios (svensk mamma och spansk pappa) utgår ifrån. I Sverige leder han under året bland annat utbildningar i samarbete med Padel Education Scandinavia.

Men alla år som eftertraktad padelcoach hade inte existerat om han inte som 21-åring lade av med tennis som en pank ATP-spelare.

– Jag började spela som femåring, flyttade som 17-åring till Barcelona och började spela på ATP-touren och nådde som bäst en plats på topp 600-listan. Men tennis är dyrt och pengarna tog slut, så jag slutade och flyttade hem.

”Helt annorlunda jämfört med tennis”

I hemstaden Murcia spelade kompisarna padel. Dani provade och fastnade direkt.

– Padel är helt annorlunda jämfört med tennis, så jag började sätta mig in i spelets taktik, teknik och mindset. I dag är padel min passion och jag älskar att lära ut allt som jag själv har tagit åt mig av spelet.

Så vad säger padelcoachen själv? Vad krävs för att bli en bra tränare? Självklart är det bra med spelvana, men framför allt måste man kunna se spelaren både på och utanför planen.

– I tennis är man ensam, här är man två. Då är det oerhört viktigt att ha förståelse för sin partner. Som coach måste jag sätta mig in i hur spelarna är, både som personer och som padelspelare och hitta lösningar på problem som kan uppstå.

– Det kan handla om taktik eller teknik, men även mentalt. Som coach måste man kunna hjälpa alla – oavsett bakgrund, oavsett situation. 

Har varit svensk förbundskapten

Under tre år arbetade Dani som svensk förbundskapten. Tre roliga och utvecklande år som bland annat resulterade i två svenska bronsmedaljer på EM.

– Åren gav mig väldigt mycket och det har varit kul att se att Sverige som padelnation har tagit kliv uppåt. Jag har fortfarande kontakt med spelarna och följer självklart deras utveckling.

Hur långt efter världs­toppen ligger Sverige?

– Det är svårt att säga, men Sverige ligger många, många år bakom länderna som dominerar inom padel. I dag är det ett stort gap mellan spelarna i världstoppen och de svenska spelarna.

– Men med tanke på padelboomen och utvecklingen som sker är Sverige verkligen på väg åt rätt håll.

Dani Dios

Dani Dios

  • Tidigare professionell spelare i Padel Pro Tour.
  • Direktör för Padel Trainer, bosatt i Marbella, Spanien.
  • Före detta förbundskapten för det svenska padellandslaget i tre år.
  • Tränare för Mari Carmen Villalba (toppspelare på World Padel Tour).

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!