Ta hand om miljön – och din padelutrustning

Padel har, minst sagt, blivit en materialsport. Med det har även mängden förbrukning skjutit i höjden. Här reder vi ut hur du ska sortera ditt avfall och ta ansvar för miljön när det är dags att göra dig av med utrustning.

Källa: June ­Avfall, Sörab samt Stockholm Vatten och Avfall.

Bollar

Totalt tillverkas miljontals padel­bollar varje år. Medan vissa ­använder samma bollar i fyra–fem matcher är andra mer kräsna och byter inför varje match. Det finns varken rätt eller fel och precis som för mycket annat handlar det om tycke och smak. 

 

Förläng livslängden:  

Flera tillverkare och företag ­säljer tryckbehållare som ger dig ­möjlighet att återanvända bollar som har tappat lufttrycket. Med en bra behållare behöver du inte ­ersätta dina ­bollar förrän ­
filten/ullen är utsliten.

 

Sortera rätt:  

Vanligast är att bollarna är gjorda av ull och gummi. De ska sorteras som restavfall/brännbart och slängas tillsammans med dina vanliga sopor. Boll­rör ska däremot sorteras i plast­avfall och förslutningen som aluminium.

 

Tips:

Skänk bollarna till din hall/klubb, som kan använda dem till sin träningsverksamhet, eller till förskolor och hunddagis.

Racketar

Enligt tillverkarna håller en racket i cirka tio till tolv månader. Men beroende på hur mycket du spelar och en rad andra faktorer, som hur du spelar och under vilka förutsättningar, kan livslängden påverkas.

 

Racketar består av flera olika material. Det vanligaste är att ramen är gjord av kolfiber ­medan kärnan består av EVA-skum (etylenvinylacetat) eller skumgummi (polyeten) och träffytan är gjord av kol- och/eller glasfiber.

 

Förläng livslängden: 

Din racket trivs bäst i rums­temperatur. Undvik därmed såväl kyla som hög värme när du inte spelar. Enkla tips är att inte förvara din racket utomhus eller i bilen. En del rackettillverkare säljer ­termoskyddade fodral, som till viss del skyddar mot temperatur­skillnader.

 

Sortera rätt: 

Uttjänta ­racketar ska du slänga i rest­avfall/brännbart.

 

Tips:

Är du inte längre i behov av din racket finns det en stor andrahandsmarknad. Vill du inte ha, eller tror dig inte få, pengar för din racket kan du skänka det. Kanske till någon som vill testa för första gången? Lämna annars in på
återvinningscentralernas ”Återbruk”.

Grepplindor

Precis som med bollar byter en del spelare grepplinda inför varje match. Andra låter originallindan sitta på under hela racketens livstid. Det finns varken rätt eller fel, men för att få optimalt grepp kan det vara läge att byta titt som tätt. 

 

Förläng livslängden:  

Allteftersom att sporten har ­vuxit har nya produkter dykt upp på marknaden. Många av dem är framtagna för att ge dig ett ­bättre grepp och ge dig chansen att använda samma linda vid fler ­tillfällen. Exempelvis geler, krämer, kalk, sprejer, dukar och handskar. 

 

Sortera rätt:  

De allra flesta lindorna ­består av en blandning ­mellan ­polyuretan och ­polyester. Du ska alltså sortera dina förbrukade lindor som plast. 

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!