Tennisrivalerna blev bästa polare och ett fruktat padelpar

Då: två talangfulla tennisspelare med en rivalitet som gick att ta på.
Nu: ett oskiljaktigt padelpar som älskar att vinna tillsammans.
Men det var en slump att satsningen på padeln blev verklighet för bästa kompisarna Viktor Stjern och Pierre Bonfré.
– Vi såg chansen att slå i en sport som ännu inte hade fått någon direkt publicitet i Sverige, säger Viktor.

Få svenska padelmatcher spelas med samma intensitet som när Viktor Stjern och Pierre Bonfré står på ena planhalvan.
– Vi älskar att tävla och njuter av de stora matcherna. Kan man vinna någon enstaka procent på taggning vill vi göra det. I matcher där det blir lite hetsigt tror jag att vi har en liten fördel, säger Viktor.

De har känt varandra så länge de kan minnas, till en början som motståndare i Göteborgs ungdomstennis. Det var dock först efter några år som rivaliteten föddes på riktigt.
– Pierre var rätt kass i tennis när vi var riktigt unga. Där kommer han att hålla med, så det får du gärna skriva, säger Viktor.

Men Pierre kom ikapp. Då började rivaliteten på riktigt och det spelades jämna matcher som de turades om att vinna. När den första Sverigerankingen kom var de tvåa och trea. De höll sig i toppen genom hela junioråldern.
– Jag tror att mycket i livet handlar om att gnugga sig till framgång. Jag var väl 12–13 år när jag började gå långt i tävlingarna, i vissa tack fall var det tack vare bra lottning. Då lossnade det lite och jag fick en annan inställning till tennisen, säger Pierre och fortsätter:
– Vi spelade i flera klasser vid varje tävling. Det fanns ingenting som var roligare än att slå Viktor två gånger på en helg. Men vi lärde också känna varandra under den tiden. Det brann i någon timme efter en förlust, sedan kunde vi ha bra distans till matcherna och började umgås.

Rivalerna byggde en relation och blev snabbt väldigt goda vänner. När det var dags för gymnasieval var de så tajta att de bestämde sig för att söka till samma skola och samma klass. Tennissatsningen fortsatte även efter studenten och de gav det ett försök att slå sig in på världstourerna tillsammans. Men att livnära sig på sporten skulle kräva att de ”stångade sig blodiga mot hela världen”, som de beskriver det.
Viktor och Pierre reste jorden runt för att tävla, men efter ett tag förstod de att det kanske fanns ett liv efter tennisen.
– Jag tror att det var grejen. Börjar du gå i de tankarna är du nog inte beredd att offra allt. Där handlade det om överlevnad vid varje tävling och vi mötte spelare som hade vigt hela sina liv till sin satsning, säger Viktor.

Hösten 2016 testade de padel. De var två idrottskillar som gillar att tävla och sporten var ännu ung i Sverige.
– Det fanns en del tävlingar och vi såg chansen att hitta en ny sport att tycka om. Vi tävlade tidigt under 2017 och på hösten samma år gick vi till SM-final. Vi förstod att vi hade en bra grund att stå på tack vare tennisen, men hade ingen aning om nivån egentligen, säger Viktor och berättar om den första SM-tävlingen:
– Windahl och Vasquez slog oss i finalen. Vi hade gått runt, mest på skoj, och sagt att vi skulle ses i finalen och så blev det faktiskt.

Stjern/Bonfré nådde även final i de två efterföljande svenska mästerskapen. År 2019 stod de dessutom som segrare, till slut.
– Vi tillförde något nytt. Ett snabbt spel med mycket intensitet i spelet. Många motståndare spelade väldigt lika varandra och vi lyckades hitta en vägvinnande strategi redan från början. Det var väldigt roligt att det gick så bra, så fort. Nu har vi fått anpassa oss lite efter sporten, både på gott och ont. Ibland kan jag känna att vi tappar vår identitet och våra ”usp:ar”, säger Pierre.

När man ser er spela kan man nästan ana att ni försöker psyka ert motstånd?

– Det är nog en korrekt spaning. Vi var likadana i tennisen och spelade mycket på känslor. I padeln är det ännu mindre marginaler där vi letar efter fördelar. Vi gillar idrottare som visar känslor och försöker leva som vi lär. Vi är knappast bäst på padel och har varken snyggast teknik eller coolast slag. Däremot är vi bästa polare, ett lag och älskar när det blir lite hetsig stämning. Vi spelar alltid med fullt adrenalinpåslag och gillar att visa känslor. Det ska vara lite rock’n’roll, säger Viktor och får medhåll från sin partner:
– Fake it ’til you make it. Det är så klart en medveten strategi. Vi vill ligga på gränsen, då spelar vi bäst, säger Pierre.

I dag är de ett av åtta par som tävlar på SPT. Som följd av pandemin har förbundet pausat alla klasser utom eliten. Och kanske har det varit en fördel för duon. Med färre tävlingar och evenemang får de båda chansen att satsa mer på sina civila karriärer. Viktor, som har en civilekonomisk utbildning i bagaget, jobbade under ett par år på ett start-up-företag inom e-handel. Men i slutet av 2020 fick han möjligheten att bli platschef på Padel Center Ringön.
– Jag kände att det var nu eller aldrig. Vi vet inte var sporten är om fem år och får jag chansen att leva med den vill jag gärna testa. Vi har ett otroligt roligt koncept med restaurang, bryggeri och kontorshotell, vilket gör att jag får nytta av min utbildning med ekonomi och personalansvar. Det känns helrätt, säger han.

Pierre däremot valde en annan bana efter tennissatsningen. I dag arbetar han som ST-läkare på Lasarettet Ljungby.
– Jag älskar mitt jobb. Det är ett av mina absolut största intressen och jag är ofta inne på fritiden för att operera och jobba. Just nu funkar det rätt bra att kombinera yrket med padeln, trots att vi bor på olika orter. Jag kör mycket med bollmaskin här för att hålla i gång och jobbar mycket nätter för att kunna ta ut lediga dagar. Ibland kommer jag hem till Göteborg på långhelger eller hela veckor för att vi ska kunna nöta tillsammans. Hittills har vi lyckats väldigt bra givna de förutsättningar som vi har, säger han.

Viktor, det har aldrig slagit dig att byta partner för att kunna satsa ännu mer?

– Aldrig. I alla fall inte så länge Pierre fortfarande håller måttet. Vi gillar approachen att vi har hållit ihop sedan starten. Det bygger på fina kärnvärden och är en profil vi gärna fortsätter att ha. Vi gick in i det här tillsammans och fortsätter på samma sätt, säger Viktor.

VIKTOR STJERN & PIERRE BONFRÉ

MOT GLASVÄGGEN

Drömpartner inom padeln?

Viktor: Federico Chingotto. Det verkar vara en glad och snäll kille som inte känns särskilt divig. Han kommer också från tennisen.
Pierre: Vi mötte Miguel Lamperti i våras. Han var väldigt fräsig. När man tittar på tv inbillar man sig att man är nära, men han bevisade att han är för jäkla duktig. Han hade svar på allt och förnedrade oss.

 

Vem av er har vassast serve?

Viktor: Det har jag. Pierre missar alla sina förstaservar.
Pierre:
Jag tror nog att det är Viktor. Men jag tror att vi har en väldigt fördel att jag är ”lefty” och han spelar med höger. Det blir andra skruvar.

 

Vem av er blir argast i matchsituationer?

 

Viktor: Vi är nog båda över medel där. Och jag tror att jag nog är den som blir argast. Vi behöver vara lite arga för att spela bra. Men inte för arga, då spelar vi dåligt.
Pierre:
Det är lika. Han visar dock oftare att han spelar dåligt och tar varningar. Vi behöver ligga på gränsen för att spela som bäst.

 

Favoritslag hos den andre?

 

Viktor: Jag gillar Pierres kicksmash. Motståndarna är ofta ovana vid vänsterhänta som bombar och hinner sällan springa ut. Skruven gör det lite svårt att läsa. Men det ska han ha, den gör han bra.
Pierre:
Han har lite patent på att slå bollen platt i gallret. Det ser nästan ut som att han puttar den i galler. Otroligt fult, men det är effektivt och jag gillar det.

 

Vem slår vem i en tennismatch i dag?

 

Viktor: Här kommer båda säga att den vinner. Men det gör jag, definitivt. En sak är säker, på tennisbanan är vi inte bra kompisar kan jag säga.
Pierre:
Jag vinner. Det är jag säker på.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!