Unika padelbanor i trä – ett lyft för fotbollsföreningen

En fullstor konstgräsplan för fotboll och två padelbanor i trä. Under de senaste åren har Kabevallen i Tenhult fått ett ordentligt lyft. Och i båda projekten har föreningen använt sig av samma leverantör – KSAB.

– Vi har haft ett tryggt och tätt samarbete som gjorde valet lätt, säger Mattias Fejes, ordförande i Tenhults IF.

En dryg mil utanför Jönköping ligger den lilla orten Tenhult, som hyser en av Smålands äldsta idrottsföreningar – Tenhults IF, bildad 1912.

Men det märks inte på anläggningen Kabevallen, som har ­moderniserats rejält de ­senaste åren. De två padelbanorna, som stod klara i höstas, är de senaste tillskotten.

– Vi har funderat på hur vi ska utveckla föreningen. Till slut föll vi för padel, som kommer att göra det ännu lättare att öka idrottsintresset i samhället och nå vårt mål om att skapa ett livslångt idrottsintresse. Förhoppningsvis innebär det också att vi ökar vårt medlemsantal, säger Mattias Fejes. 

Byggt både padelbanor och konstgräsplan

När finansieringen var löst inledde klubben jakten på att hitta rätt leverantör. Och den visade sig ligga nära till hands.

– Bara ett år tidigare byggde vi en konstgräsplan tillsammans med KSAB. När vi sedan skulle ta in offert på padelbanorna blev det naturligt att vi vände oss till dem då också. De var inte billigast, men vi kände att tryggheten och servicen var minst lika viktigt – om inte viktigare. Och den visste vi att vi fick med KSAB, säger Mattias och fortsätter:

– Och så var det det här med att de är byggda av trä…

Unika padelbanor i trä

KSAB:s padelbanor skiljer sig nämligen mot de flesta andra. I stället för vanliga stålkonstruktioner är de här unika banorna byggda av limträ, något som för med sig mycket positivt.

– I och med att det är ett naturmaterial är det väldigt estetiskt och smälter in i naturen och miljön – inte minst vid fotbolls- och golfanläggningar. Hållbarheten är en annan stor fördel. Det är ett svenskt, pressat trä som är behandlat för att hålla länge och har en bärighet som gör att du inte behöver en betonggrund, säger Patric Sjöblom, ansvarig säljare på KSAB/LeksandsPadel.

Dessutom har de i efterhand upptäckt ytterligare en viktig faktor.

– En stor bonus är att de är så tysta. Såväl inuti som utanför. De släpper inte ut ­särskilt mycket ljud, vilket är väldigt ­positivt med tanke på att det har varit diskussioner om höga ljud från idrottsanläggningar de ­senaste åren. I vårt fall beror det på att limträ i sig är ett ljudabsorberande material, att balkarna är så rejäla och att vi fäster glaset på stolparna direkt.

”Passar utmärkt in i anläggningen”

Mattias Fejes ser nu fram emot den kommande vår- och sommarsäsongen.

– Vi hade aldrig hört talas om padel­banor byggda i trä förut, men när vi fick både se och testa andra banor som KSAB hade byggt var det inget snack. De passar utmärkt in i anläggningen och med alla andra ­fördelar kan vi inte vara annat än nöjda. Och de som redan har hunnit spela på banorna lovordar satsningen.

Faktaruta

KSAB


KSAB har byggt padelbanor i sju år och riktar sig framför allt till fotbolls­föreningar, golfklubbar och ­campingar som vill expandera sin verksamhet. Med ­varumärket LeksandsPadel är KSAB unikt i branschen, då det är de enda banorna som byggs i limträ.

• Konstruktionerna är enligt World Padel Tour samt Svenska Padelförbundets krav och normer. 

• Konstruktionen är EU-patentregistrerad.

• Banorna är byggda av limträbalkar och tryckimpregnerat trä, varmförzinkat stål och härdat säkerhets­glas. Konstgräset är specifikt ­utvecklat för padelspel.

• KSAB har standardlösningar för inomhus- och utomhus­banor. Men dessutom en unik golv­konstruktion som tillval, som gör att du kan ställa banan direkt på till exempel en gammal grus- eller tennis­bana. Golvet är dränerande och släpper igenom regnvatten snabbt.

• KSAB levererar kompletta miljöer, med konstgräs och skyddsnät runt om, kringutrustning som till exempel bänkar, papperskorgar med mera. 

• KSAB har även service och underhåll av padelbanor, samt byte av konstgräset, när det är dags.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!