Åsa och Ia har skapat guide för padelfys

Parkera bilen, in i hallen, på med skorna, några uppvärmnings-slag och sedan är matchen i gång. Känner du igen dig? Du lär inte vara ensam…

Det är dock en förberedelserutin som kan ge upphov till skador och orsaka onödig belastning på kroppen. 

– Man skulle aldrig kasta sig in helt ouppvärmd i en fotbollsmatch. Det gör de flesta i padel – och då ökar också risken för skadorna, säger fystränarna Åsa Söderberg och Cecilia Ia Wååk. 

Åsa och Ia är experter i ämnet. De hade jobbat med fys- och rehabträning tillsammans under ett drygt decennium när de för ett par år sedan upptäckte padel. 

Och blev – som så många andra – helt frälsta. Det ledde till att de 2019 startade eget och började rikta in sig på padelfys.

– Det kom ganska naturligt. Vi upptäckte tidigt hur många som skadar sig i buren. Nu får vi det bästa av två världar, säger Åsa.

– Det är många som går från noll till hundra och börjar spela flera gånger i veckan utan att ha rört på sig särskilt mycket tidigare. Klart att det blir känningar och skador då, fyller Ia i.

Bättre spelare med hjälp av padelfys

Men det handlar inte bara om nybörjaren. Att ägna sig åt fysträning är något alla utövare har nytta av och borde tänka betydligt mer på, menar de.

– Genom att regelbundet bygga upp kroppen med fys- och rörlighetsträning blir du så klart även en bättre padelspelare. Samtidigt som du mår bättre i vardagen, säger Ia.

Vad skiljer padel från andra sporter?

– Det är väldigt många riktningsförändringar med start och stopp, där det krävs explosivitet. Det är också relativt monotont där du ofta belastar samma muskler. Men det största problemet för den stora massan är att man spelar för mycket på för kort tid med för lite återhämtning, säger Åsa. 

– Med tanke på att det är så lättillgängligt och roligt förstod vi direkt att det är en sport som man spelar mycket. Dessutom är det en lätt och mjuk sport till att börja med, vilket gör att det tar lite tid innan det börjar kännas i kroppen, säger Ia.

Hur ska man tänka med fysträningen?

– Vi ser kroppen som en helhet. Men om höften, och musklerna kring det området, mår bra smittar det av sig såväl uppåt som nedåt. I övrigt är dock alla kroppar olika, så det är väldigt individuellt vad man behöver träna på, säger Åsa.

Många slarvar med uppvärmningen

En annan viktig del som många slarvar med är uppvärmningen, menar Åsa och Ia.

– Det är något som också kan ge upphov till skador. Och av de som värmer upp är det många som gör saker som inte är relaterade till just padel. Visst, du blir varm i kroppen av att cykla, men det gör inte kroppen redo för spel, säger Ia och fortsätter:

– Vi tror att det till viss del beror på att många inte vet vad eller hur man ska göra.

Det vill de råda bot på. På deras välbesökta Instagramkonto Padelfys har duon under de senaste åren gett inspiration och tips på övningar. Och i mitten av september kom boken med samma namn och undertiteln Prestera bättre i buren och minska risken för skador. 

– Tanken är att skapa en praktisk handbok med bilder på övningar som kan göras i hemmet, på gymmet eller i padelhallen. Förhoppningsvis kan det här göra att färre spelare blir skadade och att vi får ett kollektiv som värmer upp tillsammans och dessutom kompletterar med fysträning för padel. Tänk hur bra svenskarna kommer att bli framöver när de börjar med det, säger Åsa och skrattar.

Padel – en sport som förenar

Samtidigt som de förespråkar vikten av träning för att förebygga skador, vill de också få fram hur bra padel är för folkhälsan.

– Vi brinner för att folk ska röra på sig mer, och må bra i såväl kropp som knopp. Padel är verkligen en sport som förenar och där alla kan spela tillsammans. I dagens klimat, där många är stillasittande och den psykiska ohälsan är hög, är det något vi måste hylla. Kan vi bidra till att folk kan spela mer mår hela samhället bättre, säger Ia. 

Uppvärmningsövning

Tips på bra uppvärmningsövning:

 

Sidosteg med rotation. Dessa förbereder för alla sidledsförflyttningar och rotationer ­under spelet.

 

1. Ta ett sidosteg (utfall i sidan).

2. Rotera samtidigt med ­armarna i midjehöjd över benet som har klivit ut.

3. Återgå till start­position, armarna följer med tillbaka.

4. Tårna och fötterna pekar hela tiden framåt.

5. Försök hålla benet sträckt och hela foten i marken på benet du står kvar på.

Antal: 10 repetitioner åt varje håll.

Fysövning

Tips på bra fysövning:

 

Hantelpress med rotation bakom. Tränar axelstabilitet ovanför huvud som till exempel behövs vid overheadslag.

 

1. Stå med parallella fötter med hantlarna i utgångsposition.

2. Vrid fötterna och pressa samtidigt ena hanteln upp mot taket bakom dig. Titta på hanteln.

3. Kom tillbaka till utgångsposition och pressa sedan med den andra armen.

4. Jobba dynamiskt hela tiden och alternera pressarna.

Tips! 

Har du inte tillgång till hantlar eller vill göra det lättare? Använd fyllda vattenflaskor.

Faktaruta

Åsa Söderberg

Ålder: 36.

Bor: Stockholm.

Yrke: Leg. Fysioterapeut, PT och fystränare. 

Familj: Man och två små barn.

Intressen: Padel.

Favoritslag: Volley.

Faktaruta

Cecilia Ia Wååk

Ålder: 50.

Bor: Stockholm.

Yrke: Dipl. Massageterapeut, PT och fystränare. 

Familj: Man och vuxna barn. 

Intressen: Padel.

Favoritslag: Bandeja.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!