Alfons siktar mot stjärnorna: ”Min dröm är att spela på WPT”

Han har bara spelat i ett drygt år. Trots det är Alfons Lopez en av de mest talangfulla ungdomarna i hela landet. På sikt drömmer 14-åringen om att få tillhöra den absoluta världstoppen.
– Det är långt dit, men det är absolut mitt mål, säger han.

Alfons känner till Vaggeryd Padelcenter utan och innan. Det blir inte minst tydligt när han gång efter gång lobbar över reportrarna i utmanarmatchen.
– Ja, vi har spelat mycket här. Det är en bra takhöjd, varken för högt eller lågt, och bra fart på mattan. Jag gillar hallen och vi är jättetacksamma att vi får tider här och att de låter oss satsa, säger han.

Alfons Lopez är 14 år. Han har spelat padel i drygt ett år och gör nu en stor satsning för att bli så bra han bara kan. Han valde självmant att sluta spela fotboll, trots att pappa Jorge gärna såg att han fortsatte med båda sporterna.
– Det var synd. Men samtidigt tycker jag att det är väldigt kul att han älskar padel så mycket som han gör. Jag är med honom hela vägen och stöttar till 100 procent, säger han.

Det var Jorge som fick sonen att testa padel.
– Jag fastnade direkt. Jag har alltid älskar racketsporter och tyckte att det här var en roligare version av tennis, som jag har spelat tidigare. Det känns som att jag aldrig kommer att tröttna på padel, säger Alfons.

Tränas av pappa Jorge

Givetvis har han fått en del gratis tack vare sin bakgrund inom tennisen. Men det räcker att titta på några enstaka slag för att förstå att vi pratar om en stortalang inom sporten. Allt ser naturligt ut.
Han tränas av pappa Jorge fyra gånger i veckan plus matcher. Det är också med honom som de allra flesta matcherna spelas. Men i stället för att få bra motstånd mot andra juniorer är det allt som oftast vuxna som står på motståndarsidan.
– Vi bor i Jönköping och tyvärr har ungdomspadeln inte riktigt kommit i gång här. Det finns inte så många arrangemang och jag får åka i väg till andra städer för att få bra sparring. Jag har haft en partner här, men han är ett år äldre och spelar i P-16. Nu får jag leta efter en ny till min åldersklass, säger Alfons.

Har kontrakt med Adidas

Vad gäller utrustning har de Alfons ett kontrakt med Adidas. För att ge honom de bästa förutsättningarna söker de aktivt efter fler företag som vill vara med på resan. En resa som potentiellt kan leda honom ut i världen.
Tidigt i våras togs nämligen Alfons ut i Chiles P-14-landslag som ska spela VM i höst. Men det var innan det förbundet meddelade att de eventuellt kommer att vara med. I så fall är chansen stor att han spelar i den blå-gula dressen.
– Det vore stort. Särskilt första gången man blir uttagen. Oavsett vilket land jag representerar kommer jag att vara jättestolt, säger Alfons.

Men målsättningen är satt högre än att ”bara” spela för landslaget.
–  Jag vill fortsätta och se hur långt jag kan nå. Förhoppningsvis når jag Sverigetoppen och får möjlighet att slå mig in på World Padel Tour. Det är min dröm.

Vilket är ditt största padelögonblick så här långt?
– Vi var i Båstad förrförra sommaren och kollade på deltävlingen i WPT. Där fick jag träffa och ta bilder med idoler som Juan Lebrón och Ale Galan. Det kommer jag alltid att minnas.

Vad tror du krävs för att gå så långt som möjligt?
– Jag skulle säga att det handlar om att aldrig vika ned sig. Fortsätta att träna mycket, hålla uppe självförtroendet och ta hjälp av folk som kan ta mig framåt på vägen. Sen vet jag att om man jämför med spanjorerna som har spelat sedan de var fem–sex år så ligger jag många år efter, säger Alfons.

Alfons Lopez

Ålder: 14.

Bor: Norrahammar, Jönköping.

Läser på: Flahultsskolan.

Favoritslag: Smashen.

Instagram: @alfonslopez10 

Idol i Sverige: ”Jag ser upp till Simon Vasquez. Han spelar med samma märke som jag och har också en chilensk bakgrund. Vi har haft lite kontakt och jag har träffat och pratat med honom. Vi ska försöka få till en träning så han får komma med bra tips”.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!