Studio Padel – från kompisidé till miljoner tittare

Allt började med en mobilkamera och en genuin kärlek till padel. I dag är Studio Padel en väletablerad kanal på Youtube som hittills har haft över 2,5 miljoner visningar – och antalet växer. 

– Egentligen är det helt galet med tanke på att vi till en början var glada för 60 tittare på Facebook, säger Fredrik Nordin.

För ett och ett halvt år sedan fick de båda kompisarna från Sundsvall, Fredrik Nordin och Niklas Edin, en idé. De skulle börja kommentera sporten de brinner för.

De började med matcher i Superelitserien med en vanlig mobiltelefon och gjorde det så pass bra och underhållande att folk ville ha mer.

– Vi satte upp kameran på ett stativ och började sända på Facebook och nådde kanske 60–70 tittare per match. Nivån på sändningen var bedrövlig, men den hade i alla fall ett underhållsvärde.

Intressen växte match för match

Intresset för duons padelsändningar växte för varje match som sändes. En dator och ny, bättre kamera köptes in och efter bara någon månads tid hade Studio Padel upp emot 1 500 tittare varje match.

Det stora genombrottet kom när duon satsade på en kanal på Youtube i samband med Euro Finans Invitational i Helsingborg under sen-sommaren i fjol.

Succén var ett faktum.

– Där och då satte vi ribban för hur padel ska streamas. I december förra året nådde vi en miljon unika tittare sedan starten.

”Vi utvecklas hela tiden”

Därefter har det bara rullat på och den ena stortävlingen efter den andra har frågat om hjälp med att sända matcher.

– Vi känner att vi utvecklas hela tiden och nu har vi både svenska och spanska kommentatorer, säger Fredrik.

– Ser man till antal sedda timmar handlar det om över 863 000 visningstimmar, bara sedan augusti 2020 och fram till slutet av maj i år. Det är helt galna siffror, men det visar vår styrka.

Mängder av tittare och antalet bara växer. Vad är hemligheten?

Padel är en sport där tittarna inte vill ha någon ”tråk-tv”, här ska det vara kul, fart och puls. Den känslan måste finnas från start och under hela sändningen. Svårare än så är det faktiskt inte, säger Fredrik.

Blir det kul, fart och puls i alla matcher?

– Vi går in i varje match med den inställningen, sedan beror det förstås helt på vilka som spelar. Det är inte alltid kändisarna som lockar tittare. I stället handlar mycket om spelarnas utstrålning.

– Den perfekta mixen är en blandning av karisma och artisteri ute på plan. Då är det riktigt roligt att kommentera. 

Faktaruta

Niklas Edin

Ålder: 44.

Bor: Sundsvall.

Familj: Sambo.

Drömpartner på banan: ”Alla som står ut med mina obegripliga missar.”

Faktaruta

Fredrik Nordin

Ålder: 42.

Bor: I Sundsvall.

Familj: Sambo.

Drömpartner på banan: ”Tajt mellan min bästis Jonathan Bäckström och Måns Zelmerlöw.”

Faktaruta

Antingen eller...

Forehand vs. backhand?

Fredrik:Jag fungerar inte alls på forehand. Anton Andersson såg mina portres och sa: ’Nordin, du är en backhandspelare’ och då lyssnade man.”

Niklas: Minst dålig på backhand.

 

Spela vs. kommentera?

Fredrik: Jag ­önsk­ar att det var i glasburen såklart, men njuter mest av att få sitta ringside och se de främsta spela.

Niklas: Beror på ­formen. Just nu är jag nog vassare på att kommentera.

 

Offensivt vs. ­defensivt spel?

Fredrik:  Eftersom fötterna inte riktigt hänger med har jag inget­­ ­annat val än att kalla mig för defensiv.

Niklas:  Helt klart defensivt spel.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!