Alexander Kronlund brinner för racketsporter

Bordtennis, tennis, padel… Säg en racketsport – och Alexander Kronlund älskar den. 

Här ­berättar den populäre Idolprofilen och ­hitmakaren om hur kärleken inleddes, sitt bästa tips för att fylla ­anläggningarna och inte minst om de stora målen för 2022.

Han har skrivit låtar till superstjärnor som Ariana Grande, Justin Timberlake och Britney Spears. För svenska folket kom dock genombrottet när han blev en fast medlem i Idol-juryn i TV4. 

Men vad många inte vet är att Alexander Kronlund också är en riktig rackare på racketsporter. Ett intresse som han har haft sedan barnsben.

– Jag växte upp på det glada 1980-talet när tennisen och även bordtennisen slog igenom. Det var aldrig på någon hög nivå, men jag försökte testa på det, säger han.

Lärde känna ”Äpplet” och J-O i bortennishallen

Men han drogs också till många andra sporter under uppväxten i Stockholmsförorten Bredäng. 

– För mig fanns det egentligen två val att välja på: idrotta eller att bråka i centrum. Så då blev det fotboll, innebandy … och schack. 

Hans fokus på racketsporter skulle bli tydligare i början på 2010-talet. Bland annat tack vare att han lärde känna bordtennislegendarerna Mikael Appelgren och J-O Waldner, som han hängde med såväl i träningshallen som privat. ”Äpplet” firade han till och med jul med ett år.

Men också för att det fanns ”något som en liknade en padelbana” i den dåvarande hemstaden Los Angeles.

– Det var där min padelhistoria började. Jag var nere på Venice Beach och det var några som spelade något som påminde om padel på en bana utan glasväggar. Sedan hade jag tur att några spanjorer öppnade en riktig bana med väggar i East Hollywood. Där började jag spela – direkt mot proffsen från Spanien och Sydamerika och fick en bra start på hög nivå.

Bra på projekt – sämre på att ro dem iland

När han sedan kom hem till Sverige letade han efter burar här också, och letade, och letade…

Här fanns det ju ingenting. Sedan hittade vi en utebana i Jungfrusund (den första i Stockholm) som vi spelade mycket på medan vi väntade på att det skulle komma upp några innebanor. Det tog tid…

Du funderade aldrig på att bygga banor själv?

– Jo, det enda jag brann för just då var att bygga padelbanor, för jag insåg hur stort det skulle kunna bli. Men jag är bra på att komma på projekt, inte att ro dem i land.

– Men så pratade jag med Zlatan, som jag hade lärt spela, och sa: ”du har en miljard på banken, det har inte jag”. Han var med på det, och så småningom dök hans Padel Zenter upp på flera orter. 

Nu är Alexander Kronlund involverad i många hallar – men ”bara” med hjärtat. Han brinner för att få fler att testa sporten.

– Det finns faktiskt de som fortfarande inte har gjort det. Inte minst de som har gjort en grej av det för att padel har blivit så populärt. Men jag vill att så många som möjligt ska spela och att hallarna ska hålla, säger Alexander, som också har tankar på hur man ska kunna bevara beläggningen i anläggningarna.

– Jag tycker att man borde satsa på att ha lite extra fritidsverksamhet med lekrum och personal som kan ta hand om barnen. Då blir det ännu lättare att få möjlighet att ta sig hemifrån.

Två tydliga målsättningar under 2022

Något han själv har märkt svårigheten av. De 50 timmarna av racketsportande i veckan som han ägnade sig åt för ett par år sedan har nu blivit betydligt färre. En stor anledning till det stavas den snart fyraårige sonen Frans, som i januari dessutom fick sällskap av en lillasyster.

Annars hade det fortfarande varit samma frekvens, menar han. Trots att det börjar märkas i kroppen att han i december fyllde 50 år.

– Jag har ont hela tiden. Det syns på de jag lirar med som också är 40 plus. När vi kliver ur bilarna ser det ut som att vi aldrig skulle kunna spela igen. Det kostar på… Men det är det värt, säger Alexander och skrattar. 

För sluta spela tänker han definitivt inte göra. Under 2022 har han två tydliga målsättningar. 

– Jag vill bli bättre på sakerna som medspelarna hackar på att jag inte är bra nog på, bland annat hårda, explosiva smashar och att attackera vid nät. Jag står gärna långt bak och sejfar. 

Den andra handlar om att se till att även de två bordtennispolarna ”Äpplet” och J-O blir fast i sporten.

– De har varit lite svårflirtade hittills. Men i år ska det äntligen bli av. 

Faktaruta

Alexander Kronlund om...

 … hur bra han är:   
”Jag blir fortfarande uppläxad av gamla tennis­spelare som Jonas Björkman och Magnus Norman, men jag tycker ändå att jag hänger med rätt bra. Jag brukar säga att jag har en rankning som styrs av mitt humör.”

 

 …sitt favoritslag:  
”Jag är mycket för skruv och vinklar, det ­kommer nog från pingisen tror jag. Jag är lite trixig.  Att smasha och knacka ut är inte min grej.”

 

 …skillnaderna mellan padel och tennis:   

”Det jag föredrar med padel är fiffigheten och ­variationen i bollduellerna. Något som jag också har upptäckt är att stämningen efter en eller två timmars padelspel till 90 procent är skratt och roligt. I tennis händer det i kanske tre procent av fallen. Där är det mer självhat och aggressioner och man blir knäckt av hur dålig man är.”

 

 …sin favoritspelare på touren:   

”Jag tittar extremt mycket på padel och följer alla turneringar. Även om de nya genierna är vassa identifierar jag mig mycket med ”Bela” (Fernando Belasteguín), så jag håller hårt vid honom och de andra äldre. Utöver det? Ja, vem älskar inte ­Paquito Navarro…” 

Alexander Kronlund

Ålder: 50.

Bor: Mariefred och Midsommarkransen.

Familj: Fru Rebecka och barn.

Yrke: ”Låtskrivare och tv-gubbe.”

Intressen: Historia.

Dold talang: Löser Rubiks kub.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!