Vill du testa dina vingar och se hur bra du är – egentligen? Att börja tävla på nationell nivå i padel är lättare än vad du tror.
– Jag uppmanar alla att testa! Det finns nivåer för alla och det är väldigt roligt att tävla, utmana sig själv och träffa nya likasinnande människor från andra städer, säger Jens Grafström, tävlingsansvarig på Svenska Padelförbundet.
Inom svensk padel finns det två olika typer av tävlingar. De som drivs kommersiellt av hallar runt om i landet, som exempelvis americanos och seriespel, samt sanktionerade tävlingar som drivs av förbundets medlemsföreningar och inom deras ramar. Det är också i just dessa som du kan samla rankningspoäng för att se hur du står dig mot Sveriges alla padelspelare.
Men hur gör man egentligen om suget finns att satsa ytterligare, få rankningspoäng och spela sanktionerade tävlingar?
Jens Grafström ger ett enkelt svar:
– Egentligen är det inte så svårt. Det enda du och din partner behöver göra är att bli medlemmar i en förening som i sin tur är medlem i Svenska Padelförbundet. Därefter måste båda skaffa en tävlingslicens. Och allt detta gör du på portalen Rankedin, som är ett superbra verktyg ur tävlingssynpunkt. Där hittar du också hela tävlingskalendern.
Rankningspoängen avgör vilken klass
Det är rankningspoängen som avgör vilken klass du bör anmäla dig till. I grund och botten är systemet indelat i tre klasser som ger poäng: A, B och C, där A är den högsta klassen. Utöver detta finns Swedish Padel Tour som är elitklassen över A. Därtill finns även ungdomsklasser för de som är 14, 16 och 18 år samt att förbundet utvärderar att utöka med en D-klass då spelnivåerna utvecklas snabbt.
– Är ni nya inom tävlandet och inte har en susning om vilken nivå ni håller, så är C instegsklassen. Dit kan alla anmäla sig, oavsett om ni har några rankningspoäng sedan tidigare eller inte.
Tävlingsbiten är viktig för förbundet
Det är också nivån på klasserna som avgör hur mycket rankningspoäng varje tävling ger. En turnering med A-klass ger således mer poäng än på C-nivå. Mest poäng av alla ger dock det svenska mästerskapet.
– Det är vår finaste tävling. Vinner du SM får du 400 poäng, jämfört med exempelvis fem poäng om du vinner en C-klass, säger Jens.
Hur viktig är tävlingsbiten för förbundet?
– Det är ett av våra största ben, som handlar om att vi vill utveckla våra svenska spelare. Men vi vill ha hela spannet. Dels en topp- och elitverksamhet, dels en stor bredd. Vi vill att alla ska kunna hitta sin nivå – oavsett hur bra eller långt fram man är, säger Jens.
Nationellt seriespel för föreningar planeras
Framöver finns också planer på att instifta ett nationellt seriespel, där man tävlar föreningsvis.
– Det blir ett divisionsspel för lag liknande det som finns för fotboll, tennis och bordtennis. Tänk att få åka till en annan stad med dina klubbkamrater och möta ett annat lag i en seriespelsomgång. Det kommer att bli jättehäftigt.
Samtidigt är Jens Grafström noga med att förbundet även värnar starkt om osanktionerade tävlingar.
– Det är viktigt att vi jobbar tillsammans. Vi vill att det ska finnas så många tävlingar som möjligt ute i landet. Hallarnas seriespel och egna turneringar är toppenbra.
Faktaruta
Gå med i Rankedin – och utmana Padelsverige
Om du vill tävla i någon av de sanktionerade tävlingarna i Sverige behöver du göra följande:
1. Bli medlem i en av Svenska Padelförbundets medlemsföreningar.
2. Gå in på Rankedin och skapa en spelarprofil.
3. Skaffa en tävlingslicens.
På Rankedin hittar du även hela tävlingskalendern.
Tävlingsklasser
I dagsläget finns cirka 1 000 licensierade herrar och 330 damer, som är uppdelade på fyra klasser:
Herrar/Damer
• Elit: 1–20/1–16
• Klass A: 21–60/17–40
• Klass B: 61–160/41–120
• Klass C: 161–400/121–200
• Klass D: 401–/201–
Siffran anger rankningsposition.
Jens Grafström, Svenska Padelförbundet
Sanktionerade tävlingar från
Svenska Padelförbundet
Sanktionerade tävlingar läggs upp i Rankedin, där du får tillgång till den digitala rankningen. Där görs lottning, spelschema och resultat rapportering publikt, vilket innebär att intresserade kan följa pågående tävlingar via webb eller app.
• Du får inte spela två klasser i samma tävling inom samma rankningssystem, till exempel seniorrankingen.
• Det rekommenderas att du anmäler dig till den klassen som du tillhör (eller i en högre klass).
• Du bör inte anmäla dig i en klass under din egen (elit får dock anmäla sig i A-klass).
• Du får delta i en klass under din egen, men endast om du blir placerad där av tävlingsledningen. De fördelar platserna i klasserna utifrån rankningspoäng.
Vid anmälan till klasser i sanktionerade tävlingar är det lagets snittrankningspoäng som räknas.
Anordnas en osanktionerad tävling (ej via Svenska Padelförbundet) kan klasserna fortfarande döpas till A–D för att ge en indikation på vad man söker för spelare och till vilken klass.