Cleared for take off – piloterna ger sig ut på en ny resa

Tommy Hättander och Bertil Bexelius har över 60 års erfarenhet som trafikpiloter. Men när pandemin bromsade den karriären ­öppnades möjligheten till en ny resa för piloterna. Precis innan covidutbrottet hade de nämligen hittat ett nytt ­gemensamt intresse.

De började sina karriärer på var sin sida Atlanten. Tommy Hättander utbildade sig till pilot i USA, medan Bertil Bexelius gick på Bromma Flygskola. De har också mycket gemensamt. 

Båda är 53 år, har varit flyglärare och har långa pilotkarriärer bakom sig. 

Men det var först i slutet av det yrkeslivet som de fick tillbringa tid tillsammans – på Norwegian. Fram till dess att pandemin flög in över världen och flygbolaget gick i konkurs.

Inget ont som inte för något gott med sig.

– Det var i mars 2020 som de satte oss på backen. Någonstans kändes det ändå ganska bra. Jag har i princip långpendlat till jobbet i 20 år, så konkursen öppnade nya möjligheter, säger Tommy.

Skilda erfarenheter från padel

Redan i mellandagarna 2019 – innan en gemensam flygning – hade Bertil frågat kollegan om de inte skulle bygga en padelanläggning ihop.

– Jag tittade frågade på honom och undrade vad padel var för något, säger Tommy.

Till skillnad från sin arbetskamrat hade Bertil längre erfarenhet.

– Jag kommer från tennisen, men hade spelat padel i fyra år. Hallar dök upp både här och där, men det gick inte få tag på några tider. Så funderingarna fanns där att bygga något eget, säger han. 

Visionerna blev snart konkreta för piloterna

När Tommy väl förstod vad padel var blev han genast pepp på idén. Visionerna blev snart konkreta och grunderna till det blivande Time4Padel på Hisingen började sättas. 

– Vi hade högt ställda mål och trodde väl att det skulle vara enklare än vad det var. Men när det såg som mörkast ut kom Peter, säger Bertil.

Peter heter Olsson i efternamn, är vd på JOAB och den tredje parten i projektet.

– Peter och jag är gamla bekanta. Vi började bolla våra tankar med honom och föreslog byggnation på en tomt som ägs av Tuvebacken Förvaltnings AB, ett fastighetsbolag som Peters familj driver. Efter lite funderande sade han ja och bygget satte i gång när bygglov och detaljplaner var godkända, säger Tommy.

Besökt mängder av hallar för inspiration

Under resans gång har Tommy och Bertil besökt mängder av padelhallar för att hitta inspiration. Tillsammans med en arkitekt har de format en anläggning och skapat sitt drömprojekt som kommer att rymma runt 20 banor.

– Det ska bli spännande och vi ser fram emot att slå upp portarna i sommar, säger Tommy Hättander.

Tid på padelbanan lär de få. Om det blir ytterligare timmar tillsammans i cockpit återstår att se. Framöver är det Time4Padel som gäller och duon är, som flygspråket säger, cleared for take off.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!