Anton var en av de första – fortfarande bland de bästa

Redan så tidigt som för 14 år sedan stod Anton Andersson i en padelbur för första gången. Då hade han inte en tanke på det skulle bli Sveriges folksport nummer ett. 

I dag är han en av de svenskar som har spelat längst – och han tillhör fortfarande den absoluta toppen.

Det många har upplevt de senaste åren kände Anton Andersson redan 2008. Precis samma tjusning – att padel är relativt lättspelat till en början och att det finns otroligt mycket att utveckla. 

– Jag ser padel som racketsporternas schack. Det finns så många fler dimensioner än i tennis. Att det dessutom är en lagsport lockade mig än mer, och garanterat många fler så småningom. För mig har dubbel alltid varit roligast i tennisen, säger Anton.

Upptäckte sporten i hemorten Båstad

I slutet av 2021 var det bara Simon Vasquez och Cayetano Rocafort som hade fler rankningspoäng än Anton Andersson. En nivå som han har hållit till på sedan han upptäckte sporten på Xbowl Sportcenter i hemorten Båstad.

– Första gången jag spelade var när jag gick på tennisgymnasiet. Banan hade betonggolv och träväggar och såg inte alls ut som de gör i dag. När det året därpå byggdes en bana i hamnen blev det ännu mer spel, säger han och fortsätter:

– Jag gick på college i USA fram till 2013 och när jag kom hem på somrarna blev det nästan bara padel. Jag lämnade till och med tennisracket kvar på college.

Ganska snabbt blev det alltmer padel.

– Det fanns inte en tanke på att jag var tidig med en sport som skulle slå så stort. Även om jag tyckte att det var grymt roligt hade jag ingen aning om att det skulle bli en sådan explosion. 

Inga planer på att lägga ner satsningen

Anton har fått se sporten växa från första parkett. Och han ser fortfarande potentialen att den ska bli ännu större.

– När det kommer till anläggningar och banor hade ingen kunnat förutspå hur snabbt det skulle gå. Men sporten har långt kvar när det kommer till förenings- och träningsverksamhet, särskilt för barn och ungdomar. Många jobbar hårt för det lokalt, även förbundet, men jag hade nog trott och hoppats på att det skulle vara bättre vid det här laget. Men det kommer att växa tillsammans med sporten och då kommer vi att få fram juniorer som kan kicka bort oss som har varit med länge från toppen. Det är bara en tidsfråga.

Men än har han inga planer på att lägga ned satsningen. Snarare är motivationen och drivkraften starkare än någonsin hos den hårtslående 33-åringen.

– Jag har fått öka träningsdosen hela tiden. När jag och Andreas Beer var Sverigeettor 2013–2014 hade jag inte stått en enda timme med en bollkorg på banan. Det räckte med lite tennisbakgrund och några års erfarenhet. När framför allt Simon Vasquez och Danne Windahl ökade träningsmängden runt 2018 var vi flera som fick göra likadant för att hänga på.

– Det är ett väldigt vältränat gäng i Sverigetoppen i dag. Jämför du med landslagsbilderna från förr är det helt andra kroppshyddor. Det krävs mer, men det är minst lika kul nu. Förmodligen ännu roligare när det har blivit mer allvar och vi gamlingar får kriga för att hålla oss kvar.

Hur länge tänker du fortsätta med din satsning?

– Än så länge känner jag att jag blir en bättre spelare för varje månad som går. Och jag är i bättre fysisk form än på väldigt länge, vilket är märkligt att säga som 33-åring. I alla fall när det gäller padelfys. Det enkla svaret är att jag fortsätter så länge som jag utvecklas. Skulle jag stagnera eller om kroppen inte orkar tar jag ett steg tillbaka. Men inspirationen av att se de andra i toppen träna och spela duger gott som tändvätska.

Anton Andersson: ”Kanske uppfattas som lite flängig”

Anton har blivit väldigt populär bland tv-tittarna hemma i stugorna. Inte minst för sin, minst sagt, oortodoxa spelstil.

– Jag kan kanske uppfattas som lite flängig, säger Anton och skrattar.

– Det är väl inte tal om någon direkt padelteknik, men jag kompenserar det med snabba fötter, hårda slag och en hyfsad spänst. Kollar man på höjdpunkter från mina matcher är det nog lätt att tro att jag har mycket tur…

Frågan är om det är tur om det görs upprepade gånger? Men det där med att Anton slår hårt går i alla fall inte att missa.

– Det är nog min spelstil och karaktär. Hade jag alltid gått på det säkra tror jag inte att det skulle vara lika kul att spela. Jag blir glad av att få leka av mig lite på banan. Jag kanske har gått miste om någon vinst någon gång på grund av det, och då ber jag om ursäkt till min partner vid det tillfället.

Mexiko-VM 2012 är ett av de bästa minnena

Det har blivit flera VM och EM samt några WPT-kval genom åren. Och han håller Mexiko-VM 2012 som ett av sina bästa minnen.

– Kanske inte rent padelmässigt. Vi var väldigt dåliga på padel och vann inte många matcher. Men där drog det i gång på riktigt. Jag insåg att jag hade hittat min sport. 

– Jag gick fortfarande på college och åkte mitt under terminen till Cancun, till min tenniscoachs stora förtvivlan. Även om de allra bästa inte deltog i VM just det året var nivån otroligt hög och det var en riktigt häftig upplevelse. 

Anton har även svårt att inte nämna 2021 års EM som ett favoritmästerskap.

– Det var första gången som vi kunde hota om medaljerna när världseliten var på plats. Alla nationer, med undantag för Portugal, skickade sina bästa lag och vi kanske rent av skulle ha åkt hem med en medalj. Det var en fantastisk upplevelse med en sammanhållning inom laget som jag alltid kommer att minnas.

När ser vi svenskar i världstoppen?

– Det är två frågor för mig. Dels pengar och sponsorer, som redan finns där. Dels behöver vi en fungerande ungdomsverksamhet som levererar talanger på löpande band. Vi har några få som absolut kan ta sig in i toppen redan i dag. Men titta på Danne och Simon… hade de startat i unga tonåren med deras driv och vilja hade vi kanske haft det redan nu. Med en bra ungdomsverksamhet kan vi få fram 20–30 spelare som dem om några år.

Vad väntar för dig år 2022?

– Jag och Johan ”Bruno” Brunström ska spela hemma i Sverige och kriga för att ta hem ett gäng SPT-tävlingar. För mig väger SM-guldet tungt, så det kommer vi att satsa hårt mot. Sedan blir det förhoppningsvis några APT- och WPT-deltävlingar. 

Anton Andersson

Anton Andersson

Ålder: 33.

Bor: Båstad.

Familj: Fru.

Yrke: Halvtidstjänst som Business ­Analyst på Ryska Posten Bemanning. 

Intressen: Sport. ”Jag är en allätare när det kommer till sport, både på tv och live.”

Racket: Har spelat med Cork fram till 2021, men går nu över till RS Padel.

Faktaruta

Anton Andersson mot glasväggen

Ditt vassaste slag?

– Det är svårt att säga något annat än kicksmashen. Den är favoriten.

 

Drömpartner?

– Johan Brunström. Jag kan inte tänka mig en bättre partner. Den mannen är så härlig alltså.

 

Drömpartner i en mixedmatch?

– Jag har bara spelat tre mixed-tävlingar. Två med Mari Andersson, Sveriges förbundskapten, och en med Antonette Andersson. Det blev titlar i alla tre, så det bör vara en ­Andersson som jag ska spela med i alla fall.

 

Plocka tre slag/­egenskaper från dina konkurrenter på SPT och skapa en komplett spelare. Vilka väljer du?

– Johan Brunströms reflexer, volleyn från Simon Vasquez och Daniel Windahls ­snabba smash. Då har man skapat ett ­offensivt monster.

 

Avgöra en golden point med en kicksmash eller kasta dig på mage för att rädda en matchboll?

– Jag räddar helst en matchboll på golden point genom att kasta mig på mage. Och ­slaget efter kickar jag ut för en vinnare. ­Varför välja det ena när man kan göra det ännu mer spektakulärt?

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!