Padel Kids har blivit en succé

Hur får man barnen att börja spela padel?

Court1 i Nacka har sedan 2017 en egen lösning. De hämtar barnen direkt efter skolan.

– Det slog kraftigt direkt. I dag har vi runt 100 barn i veckan som på den vägen tränar padel hos oss, säger Johan Hjelmgren, delägare och hallansvarig.

Om de flesta av dagens padeltider är bokade av vuxna, hur kan man då bygga upp intresset och få fram duktiga spelare i framtiden bland barnen?

I Nacka blev svaret skjuts, mellanmål och träning.

– Idén känner jag till från tennisen, men vi var först inom padel. I snitt blir det två till tre hämtningar per dag på olika skolor, från årskurs ett och uppåt, säger Johan.

– Därefter väntar padel i en timme tillsammans med våra instruktörer och när passet är slut står gott bröd från det lokala bageriet och väntar.

Padel Kids har blivit en inkörsport till sporten

Projektet kallas Padel Kids och har blivit något av en succé. Inte bara för att barn, ungdomar och deras familjer har fått upp ögonen för sporten, det ger även positiva effekter för klubben.

– Padel har blivit en del av dagens idrottssamhälle. Alla gillar självklart inte padel per automatik, men för de som fastnar blir Padel Kids en inkörsport till sporten, säger Johan.

– Vi arbetar hela tiden med att anpassa grupperna och erbjuda nästa steg för de som behöver och vill. De som väljer att stanna kvar slussar vi vidare till vår träningsverksamhet där vi redan ser resultat. Vi har exempelvis en 13-åring som startade i Padel Kids hösten 2017. Han har nyligen blivit uttagen till juniorlandslaget för 14-åringar och det är givetvis riktigt roligt.

Intresset växer successivt – även läxhjälp framöver

Men med många bilturer och mellanmål som ska förberedas samt träning som ska genomföras krävs det såväl engagerad personal som mycket administration. I dagsläget arbetar två personer som spindlar i nätet i ett ”back office”. Sedan varvar sex olika instruktörer tiden med att leda träningen, hämta barnen och fixa mellanmål.

– Det krävs personal och självklart är det utmanande, men det viktiga är att barnen får med sig något kul från dagen. Vi jobbar med olika teman, planerar veckorna efter åldersgrupper, har rum för att kolla på film eller göra läxor och erbjuder en timmes träning i veckan – utan att för den sakens skull vara ett slags ”padelfritids”, säger Johan.

Intresset för Padel Kids hos Court1 växer successivt och i år är tanken att projektet ska bli än större.

– Court1 har nu två anläggningar öppna och en tredje är på gång.. Därmed ger vi också fler barn chansen att få prova på padel efter skolan. Ett kommande steg är att kunna erbjuda läxhjälp för barnen, säger Johan.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!