Ett bra kroppsspråk, hög energi och en kärlek till tajta matcher. Stämmer de punkterna in på dig när du spelar? Ja, då har du redan vunnit matchen. Eller nåja, i alla fall delar av den och det psykologiska spelet.
– Använd dina egna resurser. För att må bra på banan måste du se till dig själv, säger Andreas Andersson, mental coach.
Som hockeyspelare på elitnivå lade Andreas Andersson mycket tid på att bli starkare, snabbare och bättre. När karriären var över utbildade han sig till mental coach. Nu hjälper han andra med det som han själv saknade under sina aktiva år.
– Mitt liv med hockeyn innehöll både toppar och dalar. Trots att jag spelade på en relativt hög nivå fick vi aldrig hjälp med det mentala. Och nu vet jag hur viktigt det är, säger han.
I dag driver Andreas företaget Bag Of Life där han coachar företag, chefer, ledare och idrottare med det mentala.
– Jag tror att alla har en egen ryggsäck att bära och behöver stöttning för att lätta på ryggsäcken. Det kan vara att bli sedd, hörd eller känna ett sammanhang. Jag brinner för individen, även de som tillhör en grupp. Mitt mål är att stärka de resurser som mina adepter har.
”80 procent av prestationen sitter i huvudet”
Bland dem finns bland andra padelspelarna Karolina Söör, som siktar mot Sverigetoppen, och den talangfulle 15-åringen Willy Släryd. De båda har ingått ett samarbete med Andreas för att ta ytterligare steg i sin utveckling och satsning.
– Det får inte bli en stress eller press när man satsar på att bli bra. 80 procent av prestationen sitter i huvudet medan 20 procent är spelet. Då förstår du hur viktigt det mentala är.
Kan padel hjälpa mot psykisk ohälsa?
– Psykisk ohälsa är ett allmänt problem i samhället. Tre av fyra kan relatera till någon eller flera punkter som det innebär. Friskvård är viktigt i rehabiliteringen och padel är ett utmärkt exempel. Du får gemenskapen, du skapar nya nätverk… och det blir något socialt i stället för att sticka ut och springa en runda.
Vad kan man dra för nytta av det mentala i sporten?
– Om du har roligt, njuter och såväl ger som får pepp kommer du att prestera bättre. Se till att du jobbar tillsammans med din partner och tänk på vad ni säger till varandra.
– Kommunikation och kroppsspråk är jätteviktiga saker som är så lätta att påverka till det bättre. Uppgivna gester kan lätt sänka någon med låg självkänsla.
– Och se till att älska matcher där det är tajt. Använd dig av målbilder, fokusera på vad du vill ska hända i matchen och gå in med inställningen att det är roligt att spela när det är jämnt. Då kommer du att prestera bättre i buren.
Faktaruta
Matchcoachen
Vinner du aldrig golden points? Står det 0–2 i game innan du har hunnit blinka? Andreas hjälper dig med det mentala.
Vi har ett 5–2-överläge, hur knyter vi ihop säcken?
– Spela enkelt och försök att tänka att ställningen är 0–0 hela tiden. Ofta slappnar man av och tänker att det är klart. Nollställ i stället och jobba med tanken om att varje boll ger ett poäng.
– Fokusera inte på ställningen utan lita på att dina motspelare är mer stressade än vad du är. Det är de som är i underläge och har pressen på sig. Visa inte att du är besviken efter en missad boll, då får motståndarna energi.
Om vi tar det omvända… hur tar vi igen ett 2–5-underläge?
– Nollställ här också. Våga spela ditt spel och gör det med självförtroende. Glöm inte bort att ha roligt och att älska varje situation. Du ska vara som bäst när det är tajt och viktigt, så skratta och ha kul. Och även om du inte tycker om det – intala dig själv att du gör det. Njut av spelet och känn att det inte finns något misslyckande. Förlorar ni är det bara att ta erfarenheten och gå vidare.
Vårt 40–0-överläge blir snabbt en golden point. Hur hittar vi tillbaka?
– Samla dig och andas genom näsan. Det skickar lugnande signaler till hjärnan. Hitta ett lugn och fokusera på det som du kan påverka. Inte vad det står, utan på dig själv och hur du får över nästa boll. Akta dig för ”inte-tankar” och spela ditt spel.
– Precis som i andra sporter är det lätt att slappna av när man har en
ledning. Det är också en del av charmen med idrott. Man backar och tror att det är klart. Avsluta det som är påbörjat och jobba med målbilder. Hur är känslan när du har vunnit en golden point? Se den bilden framför dig.
Jag har svårt att spela mot nytt motstånd och det tar några game innan jag vågar spela mitt spel. Hur ska jag ändra på det?
– Se varje match som en erfarenhet. Ju fler spelare du möter, desto rikare blir du på erfarenheter. Tro på dig själv och använd dina egna resurser för att bygga upp ett övertag. Och glöm inte att ha roligt. Du vinner ingenting på att vara nervös, irriterad eller på att fokusera på fel saker.
Jag och min partner är trögstartade. Vad gör vi för att komma i gång tidigare i matchen?
– Bryt dina mönster och gör något annorlunda än vad du brukar. Vi är vanemänniskor, även om vi inte tänker på det. Se över dina förberedelser, vad brukar du göra inför match? Gör tvärtom eller förändra det som du kan förändra.
Hur kan jag lyfta min partner i matchen?
– Ge energi. Alla vet att man slår i nät någon gång då och då. Strunta i det och gå vidare. Lägg fokus på nästa boll istället. Bästa sättet att ge energi är att prata positivt och pusha varandra. Det är mycket runt omkring i livet som kan vara negativt, låt inte det påverka dig i buren. Du ska njuta av att vara där.
Hur vinner jag psykologiska fördelar i matchen?
– Gå in med pondus och känslan av att du är bäst. Jag brukar ta Zlatan som exempel. Tänk vad många som stör sig på honom när han kommer till en match. Hans självförtroende stjäl energi från motståndarna och han vinner fördelar. Och självklart ska du älska det du gör. Sprid och ta energi. Släpp allt annat för stunden.
Vi ska möta sämre motstånd, men jag vill ju egentligen bara spela mot bättre… Hur motiverar jag mig?
– Var en förebild. Om alla skulle gå in med inställningen att man inte vill möta sämre motstånd hade det inte varit mycket till sport. Då växer inte padel och folk slutar spela. Använd i stället den tiden till att träna, testa ett nytt slag eller repetera tekniken från ditt senaste träningspass.
– Det handlar om att ge och ta. Det är knappast liv och död, så varför inte bara spela matchen? I sådana matcher tenderar man också att prestera sämre. Tänk att du ska leverera hela tiden och visa att du är bättre. Det ”värsta” som kan hända är att du ger dem självförtroende.
Jag och min partner drar åt olika håll och våra ambitionsnivåer skiljer sig åt, vad ska jag göra?
– Du måste vara ego. Särskilt om det är på högre nivå. Ni kanske spelar jättebra ihop, men har ni olika tankar om vad ni vill framöver kanske ni inte passar tillsammans.
– Det är jätteviktigt att vara öppna i kommunikationen. Det kan vara en komplicerad fråga om ni är kompisar. Men jag är säker på att ni båda mår bäst av att vara öppna och ärliga.
Andreas Andersson
Ålder: 42.
Bor: Falkenberg.
Yrke: Mental coach på Bag Of Life.
Familj: Gift och två döttrar, tolv och tio år. Samt hunden Dagmar.
Idrottsbakgrund:
Före detta ishockeyspelare på elitnivå.