Här formas Sveriges nya padelstjärnor

Till hösten rullar NIU-padel på Apelrydsskolan i full skala. Då är samtliga tre årskullar fulltecknade med totalt 20 elever som får chansen att kombinera skolgången med sitt stora intresse.
– Vi vill vara en föregångare och bryta ny mark, säger Andreas Karlsson, rektor och initiativtagare till padelsatsningen på skolan.

Idén till padelprofilen föddes när Andreas Karlsson bytte arbetsplats och blev rektor på Apelrydsskolan. Andreas har sedan tidigare en bakgrund som rektor på en skola med tennisprofil där flera av landets duktiga spelare har gått. Nu såg han en chans att föra in padel på schemat på Apelrydsskolan.
– Det är väldigt bra elever för en skola att ha. I regel är de väldigt drivna både vad gäller sin sport och skolgång, säger han.

I dagsläget är skolan en av två svenska gymnasier med padelinriktning och går som NIU (nationell idrottsutbildning). Och det kommer kanske knappast som en skräll att den ligger i just Båstad, som närmast kan beskrivas som Sveriges racketsportmecka.
– Skolan drivs som en stiftelse och är inte vinstdrivande. Här ser vi till elevernas bästa, både vad gäller skola och idrott. De får väldigt fina förutsättningar. Dels har vi den stora racketkulturen i staden, dels bra banor, boende och hög kompetens på lärare och tränare. På skolan har vi ett internat och precis allt som eleverna behöver inom en armlängds avstånd, säger Andreas och fortsätter:
– Vår styrka är att vi lockar de bästa spelarna som vill ge padeln en chans. Tillsammans har de tagit hem många medaljer i junior-SM. Dessutom har vi en talangfull elev från Norge.

Padellektionerna hålls av tränarna Sandra Andersson och Joel Björn, som båda har skördat stora framgångar i padelburen.
– Vi har tre tränarledda pass i veckan på bana och två fyspass. Dessutom tränar många av eleverna hårt och spelar även utanför skoltid. Vi har fina dialoger med hallarna runt omkring, som ser chansen att ge nu för att få tillbaka i längden.

Tror du att vi får se någon av era elever i den yppersta eliten framöver?
– Det är så klart förhoppningen. Dock har de en lång bit dit. Det är en slitsam väg, men vill man satsa ska vi vara en språngbräda till den möjligheten. Vad jag är särskilt stolt över är att så många väldigt fort har kunnat ta stora kliv inom sporten under sin tid här. Det är egentligen allt vi satsar på – att ge de bästa förutsättningarna vi kan.

Hur ser du att ni kan utveckla skolan och padelprofilen på sikt?
– Kommer padeln med i Riksidrottsförbundet är vår förhoppning att vi så småningom kan uppgraderas oss till RIG (riksidrottsgymnasium). Det skulle ge oss ännu större chans att utvecklas själva och i längden få fram talanger. Det är hårt jobb för att nå dit, men det är vår långsiktiga ambition.

Faktaruta

Så går uttagningarna till

Under novemberlovet bjuds ungdomar in för att titta på skola och träffa tränarna. Under de två dagarna kör de fyra träningspass och får visa upp sig.
– Det är också en chans för oss på skolan att visa vad vi kan erbjuda, säger Andreas Karlsson.

Senare sker den stora uttagningen där Andreas och hans team berättar hur läget ser ut för varje individ. Antagningen grundar sig i skolresultat, ambitionsnivå, resultat och fystester.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!