Mikaela tog klivet ut i tävlingsvärlden

Det började med mindre turneringar runt om i Göteborg. Något som gav Mikaela Uthas mersmak för tävlandet.

– Om du vill ta klivet och börja tävla har jag bara ett råd: kör på! Oavsett om du vinner eller ­förlorar så lär du dig alltid något nytt, säger hon.

Det var saknaden av att tävla som fick Mikaela och hennes padelpartner Johanna Lethin att ta klivet till tävlingsarenan. De älskar att spela padel, men något saknades.

Särskilt efter alla år som fotbolls- och futsalspelare på hög nivå i Jitex, Djurgården, Hovås Billdal och Örgryte, samt Gais Futsal. 

– Vi bestämde oss för att köra. Och visst var det lite nervöst inför vår första match, men vi spelade i en hall som vi kände till och sedan vara det bara att gå in och göra sitt bästa. Helt enkelt att se och lära, säger Mikaela.

Mikaela Uthas saknade tävlingskicken

Till vardags arbetar Mikaela som lärare i idrott och matematik och det var under högskoleutbildningen som hon kom i kontakt med padel. 

Trots den nyfunna lyckan i sporten kände både Mikaela och Johanna, som även hon spelade futsal i Gais, att något saknades. Som tävlingsmänniskor behövdes helt enkelt en extra kick.

Efter att ha deltagit i några mindre tävlingar kände de sig redo att ta nästa steg.

– Det gick bra för oss i de här tävlingarna, så vi bestämde oss för att börja kolla på sanktionerade tävlingar hos förbundet.

– Det har varit riktigt roligt och framför allt väldigt nyttigt. Vi inledde i C-klassen, förlorade bara sju game och vann hela turneringen. 

Målet är att spela upp sig till B-klassen

Mikaela berättar att tävlingarna ser olika ut. Ibland väntar ett slutspelsträd direkt medan andra inleds med gruppspel och därefter slutspel. Tävlingarna anmäler man sig till via Rankedin där även kommande arrangemang läggs upp.

– Förra året blev det tyvärr bara en tävling för oss, men i år ska vi spela så många som vi bara kan, säger Mikaela.

Nu är målet att spela upp sig till B-klassen. Ett stort steg att ta och fler poäng behövs, men Mikaela och Johanna är hoppfulla.

– Jag tror att vi har goda chanser att ta oss dit och när vi väl är där tror jag att vi kommer klara oss hyfsat.

– Det är väldigt lärorikt att få möta spelare som är bättre än en själv. Där finns mycket taktik och teknik att hämta hem.

Så ditt bästa tips till någon som vill spela sanktionerade tävlingar är att..?

– Bara göra det! Det märks ganska snabbt om ni håller rätt nivå, men framför allt är det lärorikt.

– Dessutom är det roliga och välkomnande arrangemang. Jag har träffat många nya kompisar i alla åldrar genom tävlandet och bara det gör steget värt att ta. 


Fotnot:

Vill du börja tävla sanktionerat?

Här berättar Jens Grafström, från Svenska Padelförbundet, hur du gör!

Mikaela Uthas

Ålder: 29 år.

Bor: Göteborg.

Gör: Idrotts- och matematiklärare.

Familj: Sambo och sonen Elis.

Intressen: Padel, träning, umgås med kompisar, resa.

Padeldrömmar: ”Målet är att ta mig in på topp 100 i Sverige, det känns som ett rimligt mål. Sedan tar vi det därifrån.”

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!