Nokalux: ”Glädjande att elitspelarna valde vårt ljus”

World of Padel siktar på att bli en av landets största kedjor av premium­anläggningar.

– Vårt varumärke ska laddas och förknippas med kvalitet i alla delar. Våra gäster ska känna att padel är en upplevelse, säger Patrik Rittfeldt, en av ägarna till World of Padel.

Patrik berättar vad som kännetecknar en riktigt bra padelarena.

– Buren måste självklart vara bra i konstruktion, val av glas och inte minst gräset. Men det räcker inte. Ska du som spelare trivas på riktigt i arenan måste det vara bra luft, behaglig akustik och inte minst ett jämnt och bra ljus.

”Inomhus ska man ha linjärbelysning”

World of Padel har i stort sett tittat på alla alternativ av ljus som finns på marknaden. Efter olika tester föll valet på Nokalux, som sedan många år är leverantör av belysning till idrotts­anläggningar.

– Vi har stor erfarenhet av ljussättning i allt ifrån industri och kontor till offentliga lokaler och sportarenor. När det gäller sport har vi dessutom gedigen erfarenhet från racket­sporter, vilket vi har stor nytta av nu när vi jobbar med padelarenor, säger Camilla Alexandersson, Key Account Manager på Nokalux.

En förklaring till att många padelarenor inte har optimal belysning är att hallägare köper färdiga paketlösningar från banleverantörer där ­belysningen ingår.

– En vanlig lösning vi ser är att utomhus­belysning används inomhus. Den typen av armaturer är inte billigare, men den ger ett betydligt sämre ljus. ­Inomhus ska man ha linjärbelysning för att ge ett så jämnt ljus som möjligt, förklarar Camilla.

Jämnare ljus som bländar mindre

Patrik Rittfeldt bekräftar det Camilla Alexandersson berättar och visar skillnaden i deras referensanläggning i Kungsbacka. 

– I en del av hallen valde vi belysning på stolpar, medan vi i de två övriga har takmonterad Nokalux-belysning. Vi har haft elitspelare som testat de olika ­banorna och det samstämmiga betyget är att banorna med arma­turer från Nokalux är bättre. Spelarna upplever ett jämnare ljus och att det bländar mindre, säger Patrik.

– Det är självklart väldigt glädjande när spelarna märker skillnaden. Att de föredrar vår belysning är det bästa betyget, säger Camilla Alexandersson.

Frågan är då hur jag som beställare försäkrar mig om att jag får optimalt ljus i hallen?

– Bästa tipset är att du utgår från ­kraven som ställs från andra racketsporter, ­exempelvis tennis och badminton. Det är sporter som har lång erfarenhet av att säkerställa funktionellt och bra ljus,
förklarar Camilla. 

Faktaruta

Så skapas rätt ljus

• Använd linjära armaturer som placeras längs med burens långsida på mellan sju och åtta meters höjd vinklade cirka 30 grader. 

 

• Antalet armaturer är olika beroende på vilken ljusnivå som önskas. Det varierar från 300 till 1 000 lux. 300 lux kan vara tillräckligt, men Nokalux ­rekommenderar ett medelvärde på 500 lux för att få en optimal belysning. 

 

Har man ambition att arrangera tv-sända tävlingar med HD-kvalitet bör det dock vara 1 000 lux. 

 

Belysningen i hallen är i stort sett alltid styrd via Matchi eller Playtomic som styrs via KNX så armaturerna har Dali-don. Det går då att ­anpassa ­belysningen tidsmässigt enligt ­bokningar, men det finns även möjlighet för reglering. Har du exempelvis en centercourt anpassad för tävling med 1000 lux kan den vid vanligt spel ställas in på en ljusnivå av 500 lux. 

Faktaruta

Nokalux

Nokalux arbetar utifrån vad som är föreskrivet i Ljus & Rum, en planerings­guide för belysning inom­hus. Guiden ges ut av Ljuskultur i samarbete med Arbetsmiljöverket och Statens Energimyndighet. 

    – Tyvärr har padel inga tyd­liga riktlinjer så som andra sporter har via Riksidrotts­förbundet. Förhoppningsvis blir det ändring på det nu när padel ingår i RF, säger Camilla ­Alexandersson, på Nokalux.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!