Om padelskador: ”Lägg tid på att värma upp kroppen”

Att det sker skador i padelburen är oundvikligt. Därför är det viktigt att veta vad du ska göra eller tänka på när olyckan är framme. I reportageserien vårdcentralen går vi igenom vanliga padelskador. Den här gången pratar vi skador i allmänhet med legitimerade naprapaten och ordförande i Svenska Naprapatförbundet, Robert Jäderkvist.


Värker det i axeln efter en smash? Eller hugger det till i ryggslutet när du går ner djupt för att rädda en boll? Du är inte ensam om problemen. I padelns framfart kommer även skavankerna, men med enkla medel kan du stoppa eller lindra skadorna.

I takt med ett ökat padelspelande märker Sveriges naprapater av ett stort inflöde av personer som har drabbats av någon form av skada.

– Padelrelaterade besök har absolut ökat, men jag vill poängtera att ett ännu större problem är att inte utöva någon fysisk aktivitet alls. Det är mycket allvarligare, säger Robert Jäderkvist.

Vilka typer av skador är vanliga?

– Muskel- och senskador, till exempel ”padelarmbåge” och olika typer av bristningar, är de vanligaste. Detta tillsammans med axelskador och smärtor i ländryggen.

Hur förbereder jag mig bäst inför en match?

– Ett stort problem är missad eller bortglömd uppvärmning, i både över- och underkropp. Lägg gärna runt
20 minuter på det för att skona kroppen. Ibland kommer man direkt till matchstart och går in på banan och ger 110 procent, vilket inte är bra. 

– Sedan är det bra att variera med andra idrotter. Spelar du padel 1–2 gånger i veckan bör du träna något annat lika mycket. Ett tips är styrketräning av axlar, rygg och ben.

När uppkommer skadorna?

– När man går ner djupt för att rädda en boll eller vid upprepade rörelser, som när du smashar. Sträckningar och bristningar är ofta förenade med riktningsförändring eller när man glider med foten.

Vad är viktigt att tänka på om skadan är framme?

– En muskelskada tar ofta längre tid att läka än vad motionären tror och hoppas på. Varje skada måste givetvis bedömas var för sig, men generellt tar det dubbelt så lång tid för en skada att läka än vad vi själva tror och känner. Och ju äldre vi blir, desto längre tid för läkning.

Några bra tips att ta med sig?

– Oftast brinner man mer för att spela än att ta hand om själva skadan. Om du blir skadad, så ta rehab på allvar. Att smärtan är borta innebär inte alltid att muskeln är läkt.

– Ett annat bra tips är att ha en linda i träningsväskan. Om du drabbas av en blödning, exempelvis i baksidan av låret, gäller det att stoppa eller minska den direkt. Här gör ett hårt lindat bandage susen. 


Andra delar i reportageserien Vårdcentralen:

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!