Att det sker skador i padelburen är oundvikligt. Därför är det viktigt att veta vad du ska göra eller tänka på när olyckan är framme. I reportageserien Vårdcentralen går vi igenom vanliga padelskador. Den här gången pratar vi om padelarmbåge.
Är padel- och tennisarmbåge samma sak? Vad är typiskt för skadan? Och varför uppkommer den? Robert Jäderkvist, legitimerad naprapat och ordförande i Svenska Naprapatförbundet, reder ut begreppen samt förklarar hur åkomman kan lindras – och hur den motverkas.
Vad är egentligen padelarmbåge?
– Tennisarmbåge, Lateral epokondylit på latin, är samma sak. Det är ett vanligt smärttillstånd som bottnar i att senfästet i underarmsmuskulaturen på utsidan av armbågen blir irriterat.
– Tillståndet uppkommer efter upprepade monotona rörelser. Framför allt hos individer som arbetar med tunga eller repetitiva rörelser som exempelvis racketsportare, snickare, målare eller kontorsarbetare.
Varför drabbas just padelspelare?
– Ett statiskt grepp runt racket i kombination med en stum träff när du slår till bollen, kan leda till överansträngning. Den kan i sin tur skapa irritation och skador på senan som i förlängningen leder till smärta.
– Tänk dig ett segel som sitter fast med rep och tampar. Varje gång vinden sliter i det rycker det i fästet som håller seglet. Precis så kan senfästet irriteras och smärta kan uppstå. Drabbas du av irritation i området blir det också extra känsligt för nya belastningar.
Varför får jag ont?
– Det klassiska svaret är helt enkelt ”för mycket och för ofta”. Padel har blivit en trend och därmed kommer även belastningsskadorna. Tycker du att något är väldigt roligt, så fortsätter du trots att det smärtar. Padelarmbåge har helt enkelt blivit något av en entusiasmåkomma precis som löparknäet.
Vad är typiska kännetecken?
– Graden av smärta kan variera i förloppet, men du känner av smärta på utsidan av armågen där muskulaturen för handledssträckarna fäster. Till en början kan den släppa när kroppen blir varm, men har du symptom över tid blir det successivt värre.
– Det kan gå så pass långt att du inte kan fortsätta spela och det kan bli besvärande att lyfta ett mjölkpaket, skruva på eller av ett burklock. Till och med få svårt att använda handen i vissa fall.
Kan jag förebygga för att minska skaderisken?
– Det gäller att öka träningen och spelandet successivt, att vänja kroppen och inte gå från noll till hundra på kort tid. Styrketräning är bra och självklart även uppvärmning av underarmar och handleder innan spel. Hopprep, till exempel, är jättebra att ha i väskan och inleda träningen med.
Är det vila som gäller om jag drabbas?
– Ja, från aktiviteter som ger smärta. Jag vill poängtera att padelarmbåge är en ofarlig diagnos som oftast går över, men det tar tid. Här finns ingen ”quick-fix”.
– Det finns olika behandlingar hos naprapater och fysioterapeuter som kan hjälpa, exempelvis med laser, stötvåg eller akupunktur. Kanske är du i behov av styrka i underarm, axel eller bålen? Runt 90 procent blir helt bra inom ett år även om det kanske är en klen tröst när du vill spela padel i morgon igen…
Så om jag börjar känna av smärta ska jag…
– … se till att ta hand om det tidigt. Varje gång du nyper till bollen eller håller emot med ditt racket skapas ett mikrotrauma i armen som kan leda till ökad smärta. Gör det ont när du spelar ska du helt enkelt avstå och söka hjälp.