Padelns akilleshäl – så undviker du hälskador

Att det sker skador i padelburen är oundvikligt. Därför är det viktigt att veta vad du ska göra eller tänka på när olyckan är framme. I reportageserien Vårdcentralen går vi igenom vanliga padelåkommor. Den här gången pratar vi hälskador.


Skador på hälsenan är en av de vanligaste inom padel. Hur gör du för att mota Olle i grind och är det sant att det oftast är män mellan 35 och 55 år som drabbas? Om skadan uppkommer, vad händer då? Robert Jäderkvist, legitimerad naprapat och ordförande i Svenska Naprapatförbundet, ger tips och råd om hur du tar hand om dina hälsenor.


Vilka är de vanligaste orsakerna?

– I grund och botten uppstår skadan oftast inom idrotter med snabba riktningsförändringar, som racketsporter, handboll, innebandy och fotboll. Idrotter som belastar underkroppen och där senan sträcks och belastas. Bästa tipset är att alltid värma upp, gärna 20 minuter. Samt att vänja kroppen vid nya typer av belastningar, det tar tid. 

På vilka olika sätt yttrar sig hälskador?

– Det vanliga är att du får ont i hälsenan och att den kan kännas öm i samband med, eller efter aktivitet. Det kan också handla om rupturer av senan, det vill säga att den går av helt (total) eller delvis (partiell). Om senan går av kan det låta som ett pistolskott. I 90 procent av fallen har personen inte haft några som helst besvär tidigare. Det andra alternativet, med en partiell bristning, är oftast ett tecken på en längre process med successiv nedbrytning.

Vilka är symptomen?

– Handlar det om en överansträngning känns det ömt när man trycker på den från sidan och när du är aktiv. Du kan även känna ett slags förtjockning på mitten av senan. Har den gått av märker du det tydligt. Det är svårt att stödja på benet och man kan ofta notera en grop där senan normalt sett finns. Då är det viktigt med en snabb undersökning för att få rätt behandling. 

Vilka är mest drabbade av det?

– Aktiva män mellan 35 och 55 år är absolut vanligast på skadelistan. Du är fortfarande i gång med idrottandet, men senan är inte lika tålig längre.

Är hälsenan särskilt utsatt?

– Med åldern blir senan mindre elastisk och tål inte lika mycket. Det kallas ibland slarvigt för inflammation, men ofta är det en nedbrytningsprocess som på sikt gör vävnaden skörare.

Går det att förebygga skaderisken?

– Ja, det gör det. Framför allt gäller det att vara stark i vaderna och benen generellt, till exempel i låret och sätet. Styrketräning och tåhävningar är bra för att stärka muskulaturen. Det finns lite olika principer för träning, men det är viktigt med hög anspänning över lång tid. Nyckeln är att den belastas tungt och länge.

Vad för åtgärder och rehab väntar?

– Det beror såklart på vilken typ av skada, men ofta tar det ganska lång tid eftersom senvävnad omsätts långsamt. Går senan av väntar lång rehab och de första åtta veckorna brukar man tillbringa i gips eller stövelortos. Känner du smärta när du spelar ska du inte spela vidare utan få vaden undersökt och därefter dedikerat köra rehab.

– Ett tips är att alltid ha en linda i väskan, både för din egen och för medspelares skull. Då kan du linda med hårt tryck direkt om skadan uppstår. Det är oerhört viktigt och förkortar läktiden.

Men fördelarna med att vara aktiv är väl större än riskerna?

– Ja, ja. Man blir aldrig för gammal för att träna, alla har rätt till en aktiv och sund kropp. Att sitta hemma är inte heller bra i längden. Det gäller bara att lyssna på kroppens varningssignaler. 


Andra delar i reportageserien Vårdcentralen:

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!