Hallå där…
… författaren och språkvetaren Sara Lövestam. En del säger ett rack, andra en eller ett racket. Vad är rätt?
– För mig som språkvetare är det en intressant frågeställning. Historiskt sett är en racket det rätta, men ju fler som säger ett ord på ett sätt desto troligare är det att det kommer med i ordböcker så småningom. Och det är vad som har hänt med ordet rack nu – där det numera står att det är en vardaglig form av racket.
Varifrån kommer ordet?
– Från franskans raquette, som sedan tog sig in i engelskan och därifrån till svenskan. Vad det betyder är lite oklart, men en teori är att det till en början kommer från arabiskan och deras ord för handflata.
Vad är förklaringen till förändringen?
– Delvis grammatisk. Man uppfattar det som att slutdelen et är en bestämd form av rack, som i exempelvis ett får – fåret. Och så uppstår ett helt nytt ord: ett rack – racket.
– Det är fascinerande att det har blivit så etablerat över hela landet. Det säger också något om hur människan uppfattar språk. Många säger att de inte kan grammatik, ändå går de omedvetet runt och uppfattar det som att det är ett et-ord i bestämd form när de hör ett ord som racket.
– Det här är inget ovanligt. Språkförändringar sker hela tiden och det är många böjningar som har försvunnit.
Sådant som var fel förr kan vara rätt nu. Ett exempel är simmer, sam, har summit som blev simmar, simmade, har simmat.
Hur reagerar du när du hör någon säga ett rack?
– En språkvetare säger ”intressant” och undersöker hur och varför. En språkpolis, å andra sidan, tänker nog ”åh, nej” och skulle säkert gripa in.
– Jag rättar inte, utan noterar. Däremot märker jag om någon säger racket och förstår att det är större chans att den har högre bildning än den som säger rack. På så sätt kan språkbruk påverka hur andra människor bedömer en.
Men du säger racket?
– Alltid. Som språkvetare är jag alltid supermedveten om hur jag talar. Men framför allt växte jag upp med sådana som sade en racket. Första gången jag kom i kontakt med ordet ett rack var efter att jag hade fyllt 20 år. En anledning är att jag inte rörde mig i sportkretsar när jag var ung. Min enda relation till racketar var när vi spelade badminton hemma på somrarna eller bordtennis med min pappa.
Hur är din relation med racketar nu?
– Jag är faktiskt förvånansvärt bra på racketsport, om man jämför med hur fruktansvärt dålig jag är på andra sporter. Jag kan hålla en boll i spel, men inte skruva. Men visst är det kul att dänga till en boll med något som är en smälltålig förlängning av ens arm.
Till sist, vad ska jag säga? Rack eller racket?
– Vill du inte ha språkpolisen på dig ska du säga en racket. Har du däremot alltid sagt ett rack och vill fortsätta säga så, gör det! Och är det någon som påpekar något, ta fram ordlistan och visa att ordet finns med där. Då har inte ens språkpolisen något att säga till om…
Sara Löwestam
Svensk författare, vars genombrottet kom 2009 när hon vann Piratförlagets manustävling Bok-SM, med det som sedan skulle bli debutromanen Udda. Hon har skrivit allt ifrån historiska och relationsromaner till spänningsserier och böcker om språk. Den senaste, Handbok för språkpoliser, kom år 2020. Sara är även domare i Lantzkampen i SR P1, medlem i Språkakuten i TV4:s Nyhetsmorgon samt skribent i SvD:s språkspalt.