Så överlever relationen med din padelpartner

Relationer är inte alltid lätta. Oavsett om det är i padelburen eller i övriga livet. Tidningen Padel har tagit hjälp av den legitimerade psykologen Linn Heed om relationsfrågor. I det här numret pratar vi om hur ni skapar en lång, hållbar relation och – inte minst – hur du tar steget till att lämna din partner.


Många timmar tillsammans kan slita på relationen. Nyckeln till att få den att överleva? Att prata med varandra! 

– Den bästa relationen har vi när det är bra kommunikation mellan varandra, säger relationsexperten Linn Heed.

Har du börjat störa dig på att din partner alltid gör samma misstag på banan? Eller går hen över och ”snor” bollen på din sida? Även i riktigt samspelta duos kan det bli slitningar efter mängder av matcher tillsammans. 

– Det första ni ska göra är att jobba på kommunikationen. En liten friktion blir ofta flera och blir det för mycket som skaver kommer det till slut att gå över en gräns som kan vara svår att reparera, säger Linn.

– Många människor har ett flyktbeteende, skulle relationen halta är det alltid lätt att någon lämnar den och det blir en brutal dumpning. 

Kommunicera tidigt – innan något händer

Det handlar om att vara proaktiv och börja kommunicera innan något händer. 

– Sätt en gemensam agenda och gå igenom vad ni har för mål och syfte med ert padelspel. Spelar ni för att ni vill bli bättre eller är det bara för att ha kul? Vill ni tävla eller är det bara socialt umgänge med kompisar? 

– När väl det är gjort kan ni göra upp planer på hur ni ska nå målen. Ser de däremot olika ut… ja, då kanske det är bättre att dela på sig och spela med någon annan i stället. 

Ärlighet och respekt är två nyckelord för att kommunikationen ska fungera, menar Linn. Men också för att göra varandra till bättre padelspelare.

– Vi måste våga berätta för varandra vad den andra gör bra, och saker som den kan förbättra. Men då måste du också ha en mognad i att vara självkritisk och fundera över vad jag själv har för brister som jag kan utveckla.

– Samtidigt måste du också kunna ta åt dig av kritik utan att bli kränkt. Din partner ser troligtvis saker som du själv inte tänker på. Och den säger det enbart av välmening, för att ni ska bli bättre tillsammans.

Viktigt med konstruktiv feedback och beröm

Lika viktigt som det är att ge konstruktiv feedback är det att även ge beröm till varandra. 

– Har du en partner som ser och uppskattar allt bra du gör, då kommer ni både att ha roligare och få ett bättre spel tillsammans. 

Och om det redan har gått så långt att jag har tröttnat på min partner, och vill byta ut hen?

– Om ni har en jobbrelation, kanske du kan stå ut med mer och tänka på att spelet fyller flera syften. 

– Är det däremot en kompis du har en vänskapsrelation till borde den klara av den sortens ärlighet. Jag tror ändå på huvudregeln att vara så ärlig som möjligt utan att vara kränkande och sårande. Säg att du vill prova att spela med någon annan ett tag för att behöva utvecklas i ditt spel. 

– Biter du bara ihop kommer du till slut bli så jävla irriterad och då blir det inte kul för någon. Inte heller något som för er padelrelation framåt. Och padel ska vara kul. Då är det bättre att ta en paus och eventuellt återuppta det efter tag. Det behöver ju inte vara för evigt.

Linn Heed

Ålder: 50.

Bor: Bromma.

Yrke: Psykolog och psykoterapeut, Coupleness.

Familj: 3 barn och särbo.

Intressen: Padel, golf, jakt, fiske, resor, träning, film, mat och dryck.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!