Det blev nobben både 2017 och 2019, men efter många års kämpande är nu padel en del av Riksidrottsförbundet. Beslutet klubbades under Riksidrottsmötet sista helgen i maj.
Calle Åkesson, verksamhetschef på Svenska Padelförbundet, gladdes särskilt åt det positiva beskedet. Nu finns en samsyn med RF om att padel är en egen och unik sport.
– Det här har varit ett tydligt och viktigt mål för oss under många år och sedan vi fick avslag senast har vi arbetat hårt för att visa att vi uppfyller alla ska-krav. Vi har helt enkelt rätat ut frågetecken till utropstecken.
Vad betyder medlemskapet?
– Det innebär en legitimitet och en bekräftelse på att vi är en egen sport och att padel nu tillhör den svenska idrottsrörelsen fullt ut. Idrotten är ju en gigantisk folkrörelse och en häftig kraft. Nu blir vi en del av denna utveckling och kan själva vara med och bidra till den fantastiska kulturen som finns.
Hur viktigt blir det ekonomiska stödet?
– Det kommer att betyda mycket både för förbundet och vår verksamhet. Vi får nu samma förutsättningar som de andra förbunden inom RF. Men vi ska vara medvetna om att vi kommer få ett mindre bidrag under de två första åren, men därefter blir bidraget anpassat efter vår storlek.
– Och här ser vi, med tanke på det stora intresset för padel, en stor potential. Därför blir det nu viktigt för oss att göra det självklart för varje padelspelare att vara medlem i någon förening. Det kommer att gynna oss som förbund och våra satsningar, exempelvis PadelLyftet och landslagen.
Berätta om PadelLyftet!
– Det är vår barn-, ungdoms- och breddsatsning där vi hjälper föreningar med ekonomiskt stöd. Under 2021 kommer totalt 500 000 kronor att delas ut. Föreningar ansöker om medel hos oss som ska utveckla, helst något nytt och över tid. Som exempel kan nämnas prova-på-padel och läger. Stödet kommer inte att gå till elitverksamhet.
Påverkar medlemskapet föreningslivet?
– I dag finns 110 padelföreningar runt om i landet som tillsammans har runt 30 000 medlemmar. Detta gör att de kan vara med i hela den strukturen som finns med kompetens, erfarenhet, dialog och bidrag. De kommer dels kunna söka LOK-stöd för sina aktiviteter men också andra projektmedel för att kunna utveckla sin verksamhet.
Varför ska man bli medlem i en förening?
– Ju fler medlemmar, desto större förbund och det är en viktig aspekt att ha med sig in i vårt framtida arbete. Jag tror att vi kan mångdubbla medlemskap i våra föreningar under bara ett par år och därmed bli ett av de största förbunden i RF. Samtidigt visar siffror att cirka en halv miljon regelbundet spelar padel i Sverige. Ett av våra uppdrag är att göra det självklart att bli medlem i en förening om du spelar padel. Vi inom förbundet kommer att hjälpa anläggningarna och föreningarna att ha en bra dialog för att kunna utveckla sporten och för att hitta en bra rollfördelning mellan varandra.
Vad betyder det för mig som spelare?
– Som medlem i en förening får du ta del av allt som föreningslivet bidrar med. Är du inte medlem så bli det, det kommer att hjälpa till att komma närmare vår vision – Padel för alla genom hela livet, till exempel kan vi då tillsammans få ner kostnaden för banhyra.
Vad är er vision?
– Vi vill inte bara hålla oss flytande, vi vill utvecklas, och då behöver vi stärka vår organisation. Här har vi satt en plan att anställda fler resurser så fort som möjligt. Då har vi en helt okej grund att stå på inför det viktiga arbete som väntar.
– I dag är inte padel för alla, men arbetet pågår hela tiden för att visionen ska bli verklighet. Det kan handla om olika sociala grupper som funktionshindrade eller nyanlända. Det kan också vara en ekonomisk aspekt.
När ser vi padel som en OS-gren?
– Här finns en mängd krav och regler, bland annat måste en bred verksamhet finnas på många kontinenter. Men visst finns det förhoppningar om detta i framtiden. Det vore jätteroligt.