Turneringsdjungeln – genomgång av de vanligaste varianterna

Americano, mexicano, vinnarbana, monrad, ­stege… Tävlingsformerna inom padel är många – och kan lätt blandas ihop. Här går vi igenom några av de mest i frekventa varianterna i turneringsdjungeln.

Faktaruta

Americano

• I americano tävlar du individuellt, men spelar i par. Inför varje match får du nya med- och motspelare, med målsättningen att spela såväl med som mot alla andra spelare under tävlingens gång.

 

• Varje vunnen boll ger en poäng och matcherna spelas om ett visst antal poäng, vanligtvis 24 eller 32. ­Det kan vara vilken poängsumma som helst, men bör vara delbart med fyra så att alla servar lika många gånger.

 

• Vid 32 poäng kan en match alltså sluta exempelvis 17–15, 20–12 eller 32–0 och du tar då med dig det antal poäng du vinner in i totalställningen. Vinner gör den som samlar ihop flest individuella poäng under matcherna. 

 

• Kan även spelas som team (med en fast partner genom hela turneringen), mixed (olika kön, nivåer eller åldrar) eller hybrid (flest vunna matcher står som slutsegrare i stället för den med flest totalpoäng).

 


 

Spelare: Minst 4. Ingen övre gräns. Bäst är om spelarantalet är delbart med fyra. 

Poängräkning: En poäng per vunnen boll.

Fördel: Rolig och enkel spelform, där du får spela med och mot olika spelare hela tiden. 

Nackdel: Är skillnaderna i kvalitet för stora kan det bli ojämna matcher. 

Tid: Rekommenderas att spela i 2–3 timmar.

Faktaruta

Mexicano

• Liknar americano och spelas med samma poängstruktur – det vill säga en poäng per vunnen boll och att ni spelar om ett visst antal poäng per match. Här är inte spelordningen förutbestämd, utan den skapas efterhand beroende på hur resultaten går. 

 

• I början slumpas matcherna och sedan baseras alla ­nästkommande spelomgångar efter topplistan där ettan och trean möter tvåan och fyran, femma och sjuan ställs mot sexan och åttan, och så vidare. 

 

• Det innebär alltså att du kan få spela med och mot samma spelare flera gånger. Allt för att få så jämna matcher som ­möjligt.

 

• Precis som americano kan du spela såväl team och mixed som hybrid, med samma förutsättningar som ovan.

 


 

Spelare: Minst 4. Ingen övre gräns. Bäst är om spelarantalet är delbart med fyra.

Poängräkning: En poäng per vunnen boll.

Fördel: När väl tabellen har satt sig efter ett par omgångar blir det jämna matcher. Ju bättre du spelar, desto svårare motstånd och tvärtom.

Nackdel: Du kan få spela med samma ­med- och motspelare flera gånger.  

Tid: Rekommenderas att spela i 2–3 timmar.

Faktaruta

Stege

• Här handlar det om att klättra så högt upp i stegen som möjligt fram till ett slutdatum. För att ta sig högre upp utmanar ni ett lag som ligger ovanför er i stegen, i stället för att som i vanligt seriespel ha ­förutbestämda matcher. 

 

• Vinner utmanarparet klättrar de till förlorarnas placering. Förlorar ni som utmanare tappar ni däremot en placering i stegen. Vinner ni en match som utmanad behåller ni er placering.

 

• Ofta finns en begränsning på hur många placeringar som får skilja i stegen för att man ska få utmana ett lag.

 


 

Spelare: Minst 6 – det vill säga tre lag. Det finns ingen övre gräns. Här spelar du med samma partner hela tiden. 

Poängräkning: Helst tre-setare.

Fördel: Kul sätt att få in tävlingsmoment. Det går hela tiden att klättra i tabellen, vilket gör att det inte är kört om ni förlorar i början. Det finns alltid någon att utmana (om ni inte är i toppen av stegen). 

Nackdel: Det är viktigt att det finns tydliga ­regler, ­exempelvis vad som händer om ett lag inte accepterar ­utmaningen eller om ett lag aldrig blir utmanat. Det kan också bli ojämnt antal matcher bland lagen. 

Tid: Med fördel över en längre tidsperiod, ­exempelvis 1–2 månader.

Faktaruta

Vinnarbana

• Vinnarbana är en form av den klassiska leken ”herre på täppan”. Här ska du försvara din plats på eller ta dig upp till vinnarbanan. Inför den första spelomgången lottas vilka som ska spela på vilken bana samt med- och ­motspelare. 

 

• Sedan är reglerna enkla – vid vinst flyttas du och din partner ”upp” en bana och vid ­förlust flyttas ni ”ned”. Vid varje ny match ­skiftas spelpartner – där det vanligtvis lottas vem som spelar med vem. 

 

• Målet är att stå som vinnare i den sista matchen på vinnarbanan när alla omgångar är färdigspelade. 

 

• Går även att spela team och mixed.

 


 

Spelare: Minst 8. Ingen övre gräns. Bäst är om spelarantalet är delbart med fyra. 

Poängräkning: Går att spela på olika sätt: om eller till en viss poäng (exempelvis 23/25 eller 31/33), game eller set. Tänk på att matcherna inte ska kunna sluta oavgjort.

Fördel: Ger tävlingspuls och ofta jämna matcher, då det likt mexicano ger tuffare motstånd desto bättre man spelar.

Nackdel: Du kan få spela med samma med- och motspelare flera gånger. 

Tid: Rekommenderas att spela i 2–3 timmar.

Faktaruta

Padel monrad

• En relativt ny, men effektiv och populär spelform. Kan liknas vid en knockout-turnering, även om inga lag slås ut och alla får spela lika många matcher. Du spelar med samma medspelare och för att ta hem slutsegern ­behöver laget vinna samtliga matcher. 

 

• Vid vinst i sin första match får ni i andra ­omgången möta ett lag som också har vunnit. Seger även där, och det väntar nya vinnare i nästkommande omgång. Förlorar ni möter ni däremot en annan förlorare i den tidigare omgången. 

 

• Slutställningen baseras på i vilken ­omgång paren förlorar för första gången.

 

 


 

Spelare: Minst 8. Ingen övre gräns, men antalet ska vara delbart med fyra. 

Poängräkning: Går att spela på ­olika sätt: om eller till en viss poäng (­exempelvis 23/25 eller 31/33), game eller set. Tänk på att ­matcherna inte ska kunna sluta oavgjort.

Fördel: Går snabbare att få fram ­slutplaceringar, jämfört med exempelvis ett seriespel. Ingen åker ut, utan alla får spela lika många matcher.

Nackdel: Risk för oflyt vid lottningen i den första matchen.

Tid: Går att spela över en dag eller som ett seriespel över längre tid.

 

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!