Utlandskollen – så växer padel i Asien: ”Vänta bara några år”

Racketsporter som bordtennis och badminton domineras fullständigt av asiatiska länder. Så har det varit under en lång tid. Men hur är det med padel? 

Tidningen Padel har synat världsdelen och intervjuat personer med målsättning att öka intresset för sporten.

Kina, Japan, Sydkorea, Taiwan, Thailand och Indonesien. Det är länder som toppar rankningen i såväl badminton som bordtennis på både dam- och herrsidan. Att de asiatiska länderna har en fallenhet för racketsporter är knappast någon hemlighet. Padelsporten däremot, den har inte slagit sig stor – än. 

Kanske blir det svenska aktörer som får sporten att växa i öst. Johan Hansson, vd på World Wide Padel och PadelX, är en av dem som ser möjligheter. För fyra år sedan satte han sig på planet till Kina för att kolla padelintresset i landet. 

– Kina, och Sydostasien i stort, är enorma racketländer. Däremot har jag lärt mig att vägen till att slå sig in där borta är långt ifrån rak. Det krävs otroligt många politiska beslut och byråkratin är hysterisk.

Lokalbefolkningen har börjat hitta till buren

Det började med en popup-bana på taktoppen i det läckra shoppingcentret Global Harbor i Shanghai. När den öppnade för lite drygt ett år sedan var tanken att den skulle stå där i ett par månader, men kontraktet har förlängts flera gånger om. Och allteftersom har även kineserna hittat till buren.

– När vi fick upp vår första bana var det främst utrikesfödda som spelade. Nu när även lokalbefolkningen har fått upp ögonen för sporten är det helt annorlunda. Jämfört med tennis, där de inte har alla fysiska egenskaper och förutsättningar för att lyckas, är padel en mycket bättre sport.

OS kan bli en ögonöppnare

Och ännu fler ögon lär öppnas om padel blir en del av det olympiska programmet, tror Johan.

– När – jag säger när, inte om – det blir en OS-sport… vad händer med Kina då? Det kommer bli en helt annan sak för dem. De har alltid värderat kollektiva sporter högt och tycker att dubbel i badminton och bordtennis är bland det största som går att vinna. Då är jag säker på att staten börjar avlöna spelare som vill försöka satsa. Det går knappt att föreställa sig hur stort det kan bli.

Hur långt efter Sverige ligger Asien?

– Man måste förstå att allt tar lite längre tid där borta. Men när de väl satsar på något gör de det väldigt hårt. Min gissning är att länderna ligger ungefär fem år efter oss, men vi vet ju själva hur det såg ut här hemma för fem år sedan.

Hur duktiga är deras bästa spelare just nu?

– Jag skulle tro att deras absolut bästa spelare skulle hävda sig i vår A-klass. Men de skulle inte ha en suck i de stora svenska turneringarna. De har en bit innan de blir så duktiga. Och då förstår man hur långt ifrån de är världstoppen. Men vänta bara några år…

Zhang Bohou

Spelarna

År 2019 blev Zhang Bohou den första kinesiska spelaren att debutera på världstouren. I par med José Pedro Montalbán fick de dock storstryk mot spanjorerna Claudio Lanzinger och Alvaro Melendez, som var både ett och två nummer för duktiga. Slutsiffrorna skrevs till 6–2, 6–0. Senare testade även den förste japanen att kvala in på touren. Inte heller han gjorde något större avtryck.

 

Bäst av alla asiatiska padelspelare är för tillfället qatarierna Mohammed Saadon Alkuwari (rankad 143) och Abdulaziz Alkuwari (rankad 242). De går att jämföra med svenskarna Daniel Windahl (109) och Simon Vasquez (136), som båda gör en satsning på att slå sig in på världsscenen. På damsidan har ännu ingen asiatisk kvinna lyckats ta några rankingpoäng.

Faktaruta

Visste du att...

Precis som till världsmästerskapen i fotboll blev Qatar tilldelade padel-VM. En turnering som det svenska landslaget inte kommer att deltaga i. Mästerskapet blir det 15:e i ordningen och arrangeras ­mellan den 15 och 20 november i år. 

 


 

Den första padelbanan i Asien byggdes 2013 i Japan. Året därpå kom nästa, i Singapore. 

 


 

Japan blev den första nationen i Asien att skapa ett padel­förbund. Året? 2016!

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!