Möt Youtube-stjärnan Sandy Farquharson

Från att ha varit en sista desperat inhoppare blev Sandy Farquharson ­förstavalet för mängder av padelspelare världen över. ­

Genom The Padel School har han blivit en av mest kända padelinspiratörerna på nätet. 

– Sporten utvecklas snabbt och det känns kul att få vara en del av den utvecklingen, säger han.

Britten Sandy Farquharson har alltid varit vetgirig. Därför var lyckan gjord när han testade padel för första gången. Men det fanns ett problem – sporten var fortfarande i sin linda utanför spansktalande länder. Det gjorde att han knappt hittade någon information på engelska när han sökte efter inspiration och träningstips. 

– Jag försökte lära mig spanska och alla uttryck, men det var frustrerande och jag upplevde så småningom att många andra hade samma bekymmer, säger Sandy.

Som före detta proffstennisspelare hade han dock relativt lätt för att lära sig att spela – och snart blev han coach själv. För att underlätta träningen började han spela in videos till sina elever med enkla övningar. Filmer som även nådde andra och tittarantalet ökade. 

Sandy Farquharson – en av de stora inspiratörerna

Det blev starten på något stort. Genom sajten The Padel School och dess sociala medier ger han tips på allt du behöver veta för att bli en bättre spelare. I dag har Sandy Farquharsons Youtube-kanal totalt fler än tio miljoner visningar och hans videos snittar 500 000 visningar per månad. Med det är han en av de stora inspiratörerna i padelvärlden.

– Varje gång jag kommer ut på planen funderar jag över vad jag ska göra nästa gång. Men nu får jag allt fler frågor från tittarna, vilket gör det enklare. Extra kul är att det tillkommer följare från världens alla hörn. I morse kom det exempelvis en fråga från en spelare i Bahrain, ett hyfsat ovanligt padelland, säger Sandy och skrattar. 

Det var annars just i den Persiska viken som han upptäckte sporten. Efter en karriär på tennisens proffstour, som följdes av en tid som tränare på både WTA- och ATP-touren, hamnade han i Dubai för att arbeta som coach på en tennisakademi. En dag arrangerades en padeltävling i området och så saknades det en spelare. Frågan gick till Sandy.

– Jag blev någons sista desperata val, säger han och fortsätter:

– Efter den dagen har jag aldrig tittat tillbaka och snart efteråt frågade tävlingsarrangören om jag ville stanna och ansvara för anläggningen. Att lämna tenniskarriären var ett av de lättaste besluten som jag har tagit. Jag hade tränat och spelat tävlingar sedan jag var 6–7 år. Nu var det kul att lära sig något nytt igen. Det passade perfekt in i mitt liv.

Utbildades av ”The godfather of padel”

Han reste till Spanien och utbildade sig tillsammans med några av de mest välmeriterade spanska tränarna. Bland annat Horacio Clementi, som Sandy kallar för ”The godfather of padel”.

– Han var den första som jag stötte på. Tänk om jag visste då vilken tur jag hade, säger Sandy och skrattar.

Samtidigt utvecklades hans eget spel snabbt också. Vilket så småningom ledde till framgångar internationellt. Förutom att vara en erkänd guru inom träningslära representerar han det brittiska landslaget, som han har spelat både EM och VM för. Det ska han fortsätta med – även om den egna spelarkarriären inte är av högsta prioritet.

– Min egen satsning fokuserar jag främst på när det börjar närmar sig mästerskap. Tyvärr har vi inte så hög nivå i Storbritannien än så länge, vilket gör att det är svårt att hitta bra spelare att spela med här. 

Vill utveckla brittisk padel

Något han själv hoppas kunna bidra till en förändring framöver – nu när han efter en tid utomlands har flyttat tillbaka till sitt hemland igen.

– Jag vill hjälpa klubbar och tränare att bedriva riktig kvalitetsträning och höja nivån på spelet. Men då gäller det att det finns tränare som kan utbilda spelarna också.

– Vår vision i The Padel School är att hjälpa sporten att växa över hela världen och vi anser att alla ska kunna få tillgång till bra träning.

Sandy Farquharson

Ålder: 37.

Bor: London.

Familj: Fru och ettårig dotter. 

Yrke: Tränarutbildare och innehållsskapare.  

Intressen: Golf, matlagning och utomhusaktiviteter.

Favoritslag: Vibora. 

Dold talang: Trädgårdsskötsel.

Faktaruta

Servereturer med Sandy

 Vad är det med padel som fascinerar?   
Jag har en magisterexamen i sportbiomekanik, och ­padel handlar till stor del om att bryta ned rörelse­mönster. Men det jag gillar mest är att det är så socialt. Samtidigt uppskattar jag också att de tekniska ­barriärerna är så låga. När en vuxen ska börja spela tennis tar det tio ­lektioner att ens lära sig att serva. Padel kan en nybörjare spela inom en halvtimme.

 

 Vad är det svåraste med att lära ut padel?

– Även här att det är så lätt att lära sig. Det har gjort att många spelare har vant sig vid att spela på fel sätt. Det är svårt att ändra dåliga vanor. Lyckas du däremot kan du med små medel förändra hela ditt spel. 

– Sedan är spelarna ofta ute efter fel saker. Det folk vill ha är inte alltid vad de behöver. Det är ­exempelvis väldigt vanligt att en elev vill förbättra sin topspin­-smash. Men hur ofta gör du det på en match? 

 

 Vilken fråga är vanligast? 

– Vilken racket man ska ha. Folk är otroligt fokuserade på det, men det är så individuellt – samtidigt som det finns många olika märken och modeller – att det blir väldigt svårt att ge några rekommendationer.

 

 Vilken pedagogik har du som tränare?

– Jag är väldigt matchbaserad och tycker att det är viktigt att utgå från sekvenser som uppstår i själva spelet. Sedan försöker jag bryta ned det därifrån. Alla spelare är unika och det är något som jag verkligen beaktar. De lär sig på olika sätt och jag får ­anpassa mig och träningspassen efter varje individ som ­kommer till en träning.

The Padel School

 

Sandy Farquharson startade Youtubekanalen i början av 2019 för att lära ut padel till spelare på alla nivåer. Genom Sandys förmåga att enkelt kunna förklara komplex teknik och taktik har hans popularitet som tränare ökat – såväl online som fysiskt. 

Klippen innehåller alltifrån enkla ­nybörjarövningar och fysträning till mer avancerad taktik och ­komplicerade slag. Så småningom utvecklades idén och numera är The Padel School en digital plattform där Sandy, förutom på sociala ­medier och Youtube, också håller i kurser via nätet och fysiskt. Allt med ett mål – att få padel att växa världen över.

 


 

Topp 5 mest sedda klippen på Youtube

 

1. How to improve your padelserve? Padel Technique – ca 570 000 visningar.

2. How to serve like WPT players! – ca 553 000 visningar.

3. Padel Tactics: Basic court positions – ca 357 000 visningar.

4. What is the ”Chiquita”? And how can you use it? – ca 326 000 visningar.

5. Differences between bandeja vs vibora! Padel smashes – ca 263 000 visningar.

 

Siffror från maj 2022.

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!