Ladugården som blev padelhall

På Grinda Säteri möts gammalt och nytt. Här på gården – med anor från 1500-talet – finns skogs- och lantbruksmaskiner, ett glasskafé, köttdjur, traktorer, växtodlingar … och två padelbanor byggda på en gammal höskulle.

– Här får spelarna något annorlunda och originellt, säger Filip Lundblad, ansvarig för Grinda Gårds Padel.

Sedan mjölkproduktionen lades ner 2016 hade den gamla ladugården stått tom på Grinda säteri, utanför Malmköping. Numera är det återigen full aktivitet – av ett helt annat slag. Åtminstone på den gamla höskullen på övervåningen, där två padelbanor och en squashbana stod klara i höstas.

– Vi hade funderat fram och tillbaka vad vi skulle hitta på där. Men så nämnde en kompis något om padel och vi blev genast intresserade. Vi tog hit en snickare för att se om det över huvud taget var möjligt, säger Filip Lundblad.

Grinda Gårds Padel stod färdig i höstas

Därefter gick det fort. Tre veckor senare var beslutet taget. Trots att varken Filip själv eller pappa Magnus och farbror Claes, som äger och driver gården tillsammans, dittills hade någon relation till sporten alls.

– Det var inget vi hade tänkt på innan. Ingen av oss hade särskilt stor erfarenhet av padel heller. Jag hade nog bara spelat 20 gånger på andra banor tidigare. Men det gäller att tänka lite annorlunda, säger Filip.

Det har de gjort tidigare också på gården. När familjen Lundblad tvingades lägga ner mjölkproduktionen öppnade de i stället ett glasskafé – som nu lockar mängder av turister till säteriet under sommaren. Något de hoppas att padelbanorna – som stod färdiga i höstas – också ska göra framöver. 

– Vi har bara hört positivt från de som har varit här. De tycker att det är fräscht och fint. Att komma till en gård med traktorer utanför och en spannmålstork vägg i vägg för att spela padel är annorlunda jämfört med vad många är vana vid. 

Blev en omfattad byggnation

Arbetet med att bygga om den gamla ladugården blev omfattat. Inte minst i och med att banorna är på våning två och att den har handikappanpassats. I den gamla mjölkgropen på bottenplan är det numera entré och omklädningsrum, medan det som en gång var ett kostall fortfarande står tomt. 

– Där finns det utvecklingspotential att göra något mer och vi har lite olika idéer på vad vi kan hitta på. Det hade varit kul om det har någon form av koppling till sport det också. Senaste förslaget var inomhus-bangolf, men det är inget som är bestämt än. 

– Funderingarna går också på om vi ska bygga några utebanor. Malmköping är en turistort på sommaren och det finns sommarstugeområden här runt omkring. Så det skulle vara ett bra komplement under den årstiden.

För Filip, som är den i familjen som driver padelprojektet, är det nya tider. 

– Min arbetsdag har blivit väldigt varierad. Ena stunden sitter jag med administrativa saker med padeln för att i nästa hoppa in i traktorn och ploga snö. Men det är väldigt roligt... 


Fler delar i reportageserien Anläggningen hittar ni här:

Grinda Gårds Padel

Grinda Gårds Padel

Antal banor: Två padelbanor och en squashbana.

Stod klar: September 2021.

Bokningstjänst: Playtomic.

Padelshop: Ja, med självbetjäning.

Umgängesytor: Sittgrupper, bordtennisbord, uppvärmningsmaskiner.

Gratis kaffe: Kanske snart.

Omklädningsrum: Ja.

Restaurang/kafé: Glasskafé 50 meter bort som är öppet året runt.

Övrigt: Erbjuder konferenspaket, konferensrum finns på gården. 

Filip Lundblad

Filip Lundblad

Ålder: 24.

Bor: På gården, 100 meter från padelhallen.

Yrke: Lantbrukare och ­driver padelanläggning.

Familj: Sambo.

Intressen: Squash, padel, crossfit och jakt.

Favoritslag: Smash.

Spelnivå: Hobbyspelare med hyfsat bollsinne. 

Faktaruta

Grinda Säteri

Grinda Säteri utanför Malmköping i Södermanland, är ett lantbruk som i dag ägs av bröderna Claes och Magnus Lundblad. Det är den tredje generationen Lundblad som driver gården sedan släkten köpte den 1938. Men anorna är längre än så. Ägare kan hittas från 1500-talet, medan huvudbyggnaden uppfördes på 1790-talet för att sedan byggas om 100 år senare. 

 

I dag är Grinda Gård ett lantbruk med framför allt växtodling och skogsentreprenad. Dessutom driver släkten även ett glasskafé och padel på gården. 

tidningenpadel.se använder padelkakor för att göra din vistelse på sajten så bra som möjligt. Läs mer om padelkakorna här!